Júliustól TB-támogatott lesz az életmentő EpiPen

2022. június 18. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felrakta a júliustól TB-támogatott készítmények listájára az EpiPent és az EpiPen Juniort, azokat az adrenalininjekciókat, amelyekkel a súlyos allergiás rohamok esetén életet lehet menteni – írja az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület.

Az injekcióból mindig kettőt kell venni, és darabja eddig 16-20 ezer forintba került, vagyis nagyon megterhelte azoknak a pénztárcáját, akik hajlamosak voltak az allergiás rohamokra. A jövőben azok, akiknek korábban már volt anafilaxiás sokkjuk, ingyen kaphatják meg az életmentő injekciós tollakat, akiknél pedig fennáll a súlyos allergiás reakció kockázata, azok 70 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az eszközöket.

Idén két eset is a figyelem középpontjába állította az allergiás rohamokat, illetve azt, hogy kellő időben elvégzett beavatkozással túlélhetővé válnak ezek a rohamok. Idén januárban egy hétéves fiú lett rosszul, miután egy születésnapi zsúron beleevett egy mogyorós tortába. Az ő életét nem tudták megmenteni.

Májusban viszont sikerült megmenteni egy óvódás gyerek életét köszönhetően annak, hogy az óvónője felismerte az anafilaxiás sokk jeleit, az intézményben pedig volt az adrenalinos injekciós tollból. A januári haláleset után számos önkormányzat jelezte, hogy az intézményeibe telepít ezekből az életmentő öninjektorokból. Az anafilaxiás reakció ugyanis mindössze néhány perc alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet, ezért különösen fontos a gyors beavatkozás.

A januári, az országot megrázó haláleset után kezdődött aktív társadalmi diskurzus a témában, és hamar kiderült, hogy rendszerszintű változásokra van szükség, hogy az ilyen tragédiák elkerülhetőek legyenek. A változások egyik eleme az életmentő eszköz TB-támogatottá tétele.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület készített is egy egyszerű ábrát, amivel könnyedén meg lehet tanulni, hogy milyen allergiás tünetekre kell nagyon odafigyelni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!