Blikk: Az országban 30 fok alatt gyakorlatilag nincs tanterem, van olyan tanterem, ahol 39 fokot mértek

2024. szeptember 4. – 07:49

Másolás

Vágólapra másolva

Pokoli hőségben, ájuldozva telt az első tanítási nap az iskolákban a szeptemberi hőhullámnak köszönhetően. A Blikkhez érkező információk alapján klíma csak elvétve működik az iskolákban, jellemzően azok is inkább a tetőtéri tantermekben. A kitartó forróságnak köszönhetően a régi, belvárosi iskolaépületek vastag kőfalai is átmelegedtek, az alapvetően hűvösebb épületek ontják magukból a hőt.

A lap szerdai cikke szerint 30 fok alatt gyakorlatilag nincs is tanterem, a termekben, folyosókon nem ritka a 34-35 fok sem. Egy olvasói fotó alapján pedig van olyan tanterem, ahol a hőmérséklet elérte a 39 fokot.

Egy budapesti szülő arról számolt be, hogy a gyereke osztályában az utolsó órában a hőmérő szerint 34,5 fok volt, ezért a szaktanár inkább nem tartotta meg az órát, hanem elengedte a gyerekeket.

Egy név nélkül nyilatkozó pedagógus azt mondta:

„Klíma nincs, nem is ígértek. A kollégák nagy számban 50-60 év felettiek, aggódunk az egészségükért. Ezt a poklot fiatalon, egészségesen sem lehet bírni.”

Ezt az aggodalmat orvosok is osztják. Ahogy egy háziorvos kifejtette „Még az egészséges szervezetnek sem tesz jót, ha 35-39 fokban kell huzamosabb ideig tartózkodni. Akinek valamilyen kezelt szívbetegsége van, ilyen körülmények között túlzott megterhelést kap, a gyógyszerek ellenére is belecsúszhat egy szívelégtelenségbe, szívritmuszavarba, vérnyomásproblémába. A kisgyermekek pedig túlhevülhetnek. Ha a klimatizálás nem megoldható, legalább ventilátorral kellene csökkenteni a hőérzetet.”

Az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ azonban a Telexnek küldött levele alapján csak hajnali szellőztetésben és adott esetben rövidített tanórákban gondolkozik: „Ahol az iskolán belül nem lehet ellensúlyozni kellőképpen az extrém meleget, azt javasoltuk, hogy hajnali átszellőztetéssel, esetenként rövidített órákkal oldják meg a napi működést. A gyermekek érdekét szem előtt tartva, a tankerületek egyeztetnek az iskolákkal, és eldöntik, hol van rövidített órákra szükség.”

Az álnaiv javaslaton a Blikk által megkérdezett tanárok csak nevettek vagy felháborodtak:

„kapcsolja ki a klímát az irodájában és az otthonában Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, és csináljon kereszthuzatot”.

A lapnak a Belügyminisztérium a problémákkal kapcsolatos kérdésére a következő választ adta:

„A tanév tervezésénél számos tényezőt kell figyelembe venni. Amennyiben tudományos eredmények megalapozzák, úgy a jövőben azok között az időjárást, annak változásait, extremitását is szerepeltetni kell úgy, hogy az időjárás bizonytalanságával is számolni kell. Jelenleg a tanév kezdésének és zárásának módosítása nincs napirenden.”

Sok intézményben rövidített órákkal próbálják kibekkelni a hőhullámot, de van olyan iskola, ahol pont a tanév első hetére időzítették az osztálykirándulást. Ehhez azonban kell némi előrelátás a tanárok részéről, hiszen a szállást már tavasszal le kell kötni. Arról nem is beszélve, hogy egy néhány napos kirándulás is több tízezer forintba kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!