Egyes iskolákban rövidített órák is lehetnek a szeptemberi hőség miatt

2024. szeptember 2. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a tegnapi nappal elkezdődött a naptári ősz, az időjárásban egyelőre nem változott semmi, és a következő időszakban jó eséllyel nem is fog. Ennek pedig a hétfői iskolakezdésre is lehet hatása, a Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint ugyanis azokban az iskolákban, ahol nem tudják eléggé lehűteni a belső tereket, akár rövidített órák is lehetnek majd.

A hivatalt azért kerestük meg még a hétvégén, mert úgy értesültünk, hogy levelet küldött az iskoláknak, amelyben a hűtési rendszerükről érdeklődött, illetve rövidített órák elrendelését is fontolgatta a jövő hétre az akkor is kitartó hőség miatt. A Klebelsberg Központ ezt válaszában meg is erősítette, válaszukban azt írták, egyeztettek az iskolákat fenntartó Tankerületi Központokkal a következő időszakban várható extrém meleg miatt.

„Ahol az iskolán belül nem lehet ellensúlyozni kellőképpen az extrém meleget, azt javasoltuk, hogy hajnali átszellőztetéssel, esetenként rövidített órákkal oldják meg a napi működést. A gyermekek érdekét szem előtt tartva a tankerületek egyeztetnek az iskolákkal, és eldöntik, hol van rövidített órákra szükség”

– írták.

Azt is hozzátették, hogy ha valahol emiatt korábban befejeződik a tanítás, az ott maradó gyerekek felügyeletét úgy oldják meg, hogy az extrém meleg ne terhelje őket. Úgy tudjuk, hogy az I. kerületben található Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban be is jelentették, hogy már ezen a héten rövidített órák lesznek – ez konkrétan 35 perces órákat jelent 10 perces szünetekkel, így az is végezni fog délután 1-kor, akinek hat órája van. Egy szigethalmi általános iskolában is bevezették a rövidített órákat, itt minden nap 11:40-ig lesznek bent a gyerekek.

Ez egyébként még mindig kevésbé radikális megoldás, mint ami az olaszoknál felmerült még augusztus közepén, ott eljátszottak a gondolattal, hogy októberre tolják az iskolakezdést a nagy meleg miatt. A tanárok továbbra is szorgalmazzák a halasztást, de jelen állás szerint Bolzanóban már csütörtökön kezdődik a tanév, és szeptember közepén a többi régióban is becsöngetnek majd. Azt, hogy a magyar tanévkezdés miért érdekes még az extrém hőségen túl, ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!