A diákoké után a tanárok iskolai mobilhasználatát is korlátozzák

2024. szeptember 3. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Tanítási időben a pedagógus is csak oktatási célra használhatja majd a mobilját, erről jelent meg hétfőn egy belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlönyben.

A rendelet „a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről szóló, miniszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről” szól, de van egy pontja, amiben ezt is szerepel:

„A pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja”.

A rendelet szerint ettől akkor lehet eltérni,

  • ha az iskola valamilyen külső pedagógiai programot szervez,
  • ha veszély fenyegeti a pedagógus vagy más életét, testi épségét, és ezt a veszélyt el kell hárítani,
  • ha segítséget kell kérni valamilyen szabálysértés vagy bűncselekmény miatt,
  • vagy ha azért kell telefonálni, mert a pedagógus vagy a diák egészségügyi állapota azt szükségessé teszi.

Miután életbe lépett az iskolai okoseszközök használatát korlátozó rendelet, radikális, tanácstalan és abszurd megoldásokkal is lehet találkozni. Van, ahol a diákoknak otthon kell hagyniuk a mobilt, máshol csak a táskájukban tarthatják, és van, ahol pénzt szednek a szülőktől az értékmegőrzőkre. De olyan iskola is van, ahol digitális szigeteket építenek ki a termekben. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint viszont a puding próbája az evés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!