Elítélte David Pressman, hogy Kövér László nem engedte be az ellenzék LMBTQ-konferenciáját a parlamentbe

2024. szeptember 3. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

A parlamentben szeretett volna LMBTQ-tematikájú konferenciát tartani kedd délután a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd, ám Kövér László házelnök nem adott termet az Országgyűlés tekintélyének megóvására hivatkozva.

A rendezvény helyszínét így áttették a Közép-Európai Egyetem (CEU) Nádor utcai épületébe, ahol jó pár nagykövet mellett ott volt David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is.

„Több mint rendkívüli, hogy egy EU-tagállam megválasztott parlamenti képviselőit nem engedik be a Parlament épületébe az emberi jogokról vitázni

– reagált Pressman a konferencia előtt Kövér László döntésére.

Az Országgyűlés elnöke négy nappal a rendezvény előtt, péntek reggel válaszolt a DK július végi teremigénylésére. „Tájékoztatom, hogy a 2024. szeptember 3-i teremigénylését – tekintettel a 2012. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségemre – nem áll módomban teljesíteni.”

A hivatkozott paragrafus szerint a házelnök feladata, hogy biztosítsa az Országgyűlés jogainak gyakorlását, gondoskodjon az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről.

Mivel az Országggyűlés munkája csak szeptember végén indul, és bizottsági ülések sincsenek tervben, aligha lehetett az a probléma, hogy nincs szabad terem az egész parlamentben. „Politikai szándékot látunk a döntés mögött. Jól jelzi ez a kormány viszonyát az LMBTQ-jogokhoz és -közösséghez” – mondta a Telexnek a konferenciát szervező DK országgyűlési képviselője, Sebián-Petrovszki László.

Nem először fordult elő, hogy Kövér László az Országgyűlés tekintélyének megóvására hivatkozva nem engedett be egy LMBTQ-rendezvényt az Országházba. Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője június 21-ére szervezett egy alapvető emberi jogokról szóló konferenciát, ahol David Pressman amerikai nagykövet is részt vett. Kövér László akkor szó szerint ugyanezt a választ küldte.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!