Mostantól egyből a KRÉTA-ba érkezhetnek az iskolai orvosi igazolások

2024. szeptember 2. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkárral tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn, ahol többek közt bejelentette, hogy mostantól egyből a KRÉTA-rendszerbe küldhetik az orvosok az iskolai igazolásokat, amivel szerinte hárommillió szülő életét könnyítették meg – írja az MTI.

Takács elmondta, az esetleges informatikai hibák miatt a papíralapú igazolások sem szűnnek meg, az alapvetés viszont az lesz, hogy az iskola az EESZT és a Kréta összekapcsolásával közvetlenül kapja meg az igazolásokat. Ahhoz, hogy mindez megtörténhessen, a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak és szakellátóknak előírták, hogy a cél érdekében saját medikai rendszerüket is frissítsék. Maruzsa Zoltán kiemelte, az átállás semmilyen plusz adminisztratív teherrel nem jár az iskoláknak.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy szeptembertől bevezetik a felső tagozat és a gimnáziumok osztályfőnöki óráin az iskolai egészségnevelés oktatását. Takács szerint a kormány egyik célkitűzése, hogy az emberek minél több évet töltsenek el egészségesen, ennek pedig a prevenció a leghatékonyabb eszköze. Az államtitkár az iskolai egészségfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, az ehhez szükséges tartalmak már elérhetők a Nemzeti Köznevelési Portálon.

Kiemelte, az iskolának eddig is feladata volt az egészségfejlesztés, egészségtudatosság fejlesztése, most azonban szerinte ezt még hangsúlyosabban, még könnyebben tudják ellátni.

Az orvosi igazolásokkal kapcsolatos problémákról tavalyi cikkünkben írtunk részletesen. A gyerekorvosok munkaidejének több mint a fele az iskolai hiányzások miatti igazolások kiállítására megy el, miközben sokszor nincs is szükség orvosi ellátásra, egy gyerekorvos pedig azt mondta, a lógásokat nem is akadályozza meg az, ha a betegség miatti hiányzást mindig az orvosnak kell igazolnia, hiába várják el ezt az iskolák. A mostani változtatás erre a problémára nem nyújt megoldást, és arról sem volt szó, hogy az orvosokra ró-e extra terhet a dolog.

Arról, hogy milyen körülmények között kezdődött el hétfőn az új tanév, ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!