Nem kér bocsánatot a Donáth Anna abortálásáról álmodozó cikk szerzője

2024. szeptember 1. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a kormányközeli sajtóbirodalomhoz tartozó Demokrata hetilap szerkesztősége egy rövid közleményben elnézést kért a Donáth Anna momentumos politikus abortálásáról és a budapesti olimpiarendezésről álmodozó cikkért, a cikk szerzője, Ungváry Zsolt saját honlapján nem tette ezt meg, inkább arról írt, hogy Magyarországon sokan nem értik az iróniát.

A hvg.hu híradása szerint Ungváry azt írta, „A baloldali sajtó végre 1198 Jobbszél-jegyzet után felfigyelt az 1199-ikre, és egy kis reklámot csapott neki. Köszönöm.”

Aki esetleg nem naprakész a fideszes sajtó történéseit és finomságait illetően, annak tisztázásképp mondjuk, hogy Jobbszél a címe annak a rovatnak, ahová Ungváry szösszeneteit írja.

A szerző szerint „sajnos Magyarországon sokan nem képesek megérteni az iróniát”, pedig valójában ő csak túljárt mindenki eszén ezzel az írással, hiszen cikke miatt „a legvadabb feministák, a legliberálisabb politikusok sorra ismerik el, hogy az abortusz gyilkosság”.

A cikk egyébként a szerkesztőség bocsánatkérése óta nem elérhető a Demokrata oldalán. A publicisztika ellen korábban többen tiltakoztak, augusztus 28-án, egy nappal a cikk megjelenése után viszont a gimnáziumi tanárként dolgozó Ungváry Zsolt az Érdi Tankerület pedagógusainak tanévnyitó ünnepségén Aradszki Andrástól, a térség fideszes országgyűlési képviselőjétől elismerő oklevelet vehetett át, amelyet a Belügyminisztérium adományozott az állami ünnep alkalmából. Pénteken kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériumnak, hogy mennyiben tartják összeegyeztethetőnek a cikk tartalmát a kitüntetéssel, illetve Ungváry írását a pedagógusi munkájával, de egyelőre nem válaszoltak.

A Momentum 2017-ben a NOlimpia-kampánnyal lett ismert, ebben aláírásokat gyűjtöttek, hogy tartsanak-e népszavazást a budapesti olimpia megrendezéséről, mire a kormány visszavonta a 2024-es olimpiai pályázatát. Ungváry ebből követeztette ki, hogy ha Donáthot abortálták volna, lett volna budapesti olimpia. Írt is erről új posztjában: „Donáth Anna azt nyilatkozta, hogy ha nem lenne a Momentum, akkor 2024-ben Budapesten lett volna az olimpia. Mivel Donáth a Momentum egyik alapítója, ezért továbbgondolva azt mondhatjuk, ha ne lenne Donáth Anna, mi rendeznénk az olimpiát.”

Ungváry felrója Donáthnak, hogy párttársával, Cseh Katalinnal együtt megszavazta az abortuszt alapjognak tekintő EP-előterjesztést, míg Ungváry az abortuszt gyilkosságnak tekinti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!