Pressman ellenzéki aktivista, a litván külügyminiszter háborúpárti – erős napja van Szijjártó Péternek

2024. augusztus 29. – 22:29

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter csütörtök esti közleményében két, elvileg szövetséges ország tisztségviselőjébe is beleszállt: David Pressman amerikai nagykövetet ellenzéki aktivistának, Gabrielius Landsbergis litván külügyminisztert pedig háborúpártinak nevezte.

A magyar külügyminiszter az Európai Unió informális külügyi tanácsülését követő sajtóértekezletén válaszolt újságírói kérdésekre, ekkor mondta azt, hogy Pressman „a magyar ellenzék egyik vezető szereplője, s a megnyilvánulásait is ennek megfelelően kell értékelni”. Ezt többek között azzal támasztotta alá, hogy „amikor Olaszország miniszterelnöke Kínában járt, s azt mondta, hogy Kína megkerülhetetlen párbeszédpartner a mostani törékeny nemzetközi viszonyok közepette, akkor az ellenzéki aktivista úr nem aktivizálta magát”. David Pressman legutóbb azzal kapcsolatban bírálta a magyar kormányt, hogy kárpátaljai menekülteket lakoltattak ki egy hirtelen jogszabályváltozás nyomán.

Szijjártó Péter ezután a litván kollégája által megfogalmazott bírálatokról beszélt. Gabrielius Landsbergis csütörtökön, amikor a külügyminiszteri találkozó helyszínének áthelyezéséről kérdezték, azt mondta: ez világos jel, hogy nem értenek egyet azzal, ahogyan a magyar kormány az elnökséggel bánt. A békepárt részének hívja magát, de szerinte valójában oroszpárti, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt védi a tárgyalóteremben Európa helyett.

Szijjártó szerint Landsbergis valójában csak azért mondja ezeket, mert „versenyképes a legháborúpártibb politikus címért, rendszeresen bírálja a magyar békepárti álláspontot. Azt hiszem, az ő helyzetértékelése sem tekinthető realistának semmilyen szempontból” – mondta a magyar külügyminiszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!