Az ügyészség szerint egy álnyomozó, Vadai Ágnes szerint fedett nyomozó kezdett bizonyítékokat gyűjteni Kiss László ellen

2024. augusztus 28. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Tagadja a Központi Nyomozó Főügyészség Vadai Ágnes DK-s politikus állítását, miszerint egy magas rangú állami vezető rendelte meg Kiss László óbudai polgármester megbuktatását. Az ügyészség szerint egy büntetett előéletű álnyomozó tett ajánlatot egy megvádolt vállalkozónak, amelyben az ellenzéki politikusokra terhelő bizonyítékokat kért.

Az ügyészség szerint az álnyomozónak nem volt köze a valódi nyomozókhoz, és ő állításával szemben a rendőrséggel sem volt kapcsolata. Azt állítják: az álnyomozó ellen 2023 decemberében befolyással való üzérkedés és más bűncselekmények miatt vádat emeltek, ő pedig egy másik ügy miatt már akkor börtönben volt.

Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét két hete vették őrizetbe, amiért a vád szerint 2019-es polgármesterré választása után egy korrupciós hálót épített ki, amelyen belül megbízásokat adott baráti cégeknek, majd azok összegének egy részét visszakövetelte magának. Kiss László egyik korábbi munkatársa vádalkut kötött és ellene vallott, letartóztatásához viszont több gyanusított vallomása is kellett.

Vadai Ágnes DK-s politikus augusztus 28-án állt a sajtó elé három olyan dokumentummal, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy koncepciós eljárás zajlik Kiss László ellen. Szerinte 2021-ben egy magas rangú állami vezető rendelte meg az óbudai polgármester lebuktatását, és ezt az ügy egyes kihallgatási jegyzőkönyvei támasztják alá.

Az egyik jegyzőkönyven valaki azt mondja: „2021-ben azzal keresett meg (...), hogy őt megkereste egy felsővezető azzal, hogy meg kellene buktatni a III. kerületi polgármestert, és ehhez szükség lenne a cégemre”

Az ügyészség szerint az érintett ügyben „valójában egy büntetett előéletű személy tett ajánlatot egy költségvetési csalás miatt eljárás alá vont vállalkozónak, magát fedett nyomozónak kiadva. Azt állította, hogy munkakapcsolatban áll egy miniszterrel és felajánlotta az eljárás megszüntetését, ha a vállalkozó ellenzéki politikusokra vonatkozó bizonyítékokat és pénzt ad át neki.”

Azt írják: „A vállalkozó bár pénzt nem, azonban korrupciós bűncselekményre vonatkozó információkat átadott az ál-nyomozónak. A vállalkozó végül önként megjelent a Központi Nyomozó Főügyészségen és felfedte a történteket.”

Vagyis szerintük a vállalkozó először az álnyomozónak adott át Kiss Lászlóra terhelő bizonyítékokat, majd a valódi nyomozóknak is. Szerintük „az állapítható meg, hogy semmilyen felső, vagy akár más rangú állami vezető nem rendelt meg büntetőeljárást, hanem egy befolyással üzérkedő bűnöző próbált megzsarolni egy vállalkozót.”

Az ügyészség közleményére reagálva Vadai Ágnes a szerda esti Egyenes Beszédben azt mondta: az álnyomozó szerinte igazából egy fedett nyomozó lehetett, aki a hatóságoknak dolgozott. Azt viszont nem árulta el, ki volt a magas rangú állami tisztviselő, aki szerinte le akarta szedni Kiss Lászlót, ezt majd csütörtökön akarja megkérdezni Polt Péter legfőbb ügyésztől.

Kiss László ügyéről és annak hátteréről itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!