Bár az LMP-ből kilépett, a frakciójában marad Keresztes László Lóránt, így az nem szűnik meg

2024. augusztus 28. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Habár a pártból kilépett, az LMP parlamenti frakciójának tagja marad Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő – mondta Ungár Péter, a párt elnöke a 24.hu-nak. Később Keresztes is megerősítette, hogy maradna az LMP frakciójában.

Keresztes frakciótagsága azért kulcskérdés, mert amennyiben öt alá csökkenne a képviselőcsoport létszáma, abban az esetben megszűnne a párt parlamenti frakciója. Ezzel pedig forrásokat, bizottsági helyeket és megszólalási lehetőségeket veszítenének el az Országgyűlésben. Többek között azonnali kérdést sem intézhetnének a miniszterelnökhöz.

Keresztes közben a parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának az elnöke, ha kilépne, a megszűnő LMP-frakció elveszítené ezt a bizottságot, Keresztes pedig az elnöki posztot. Mindez anyagi szempontból sem mellékes, „egyszerű” országgyűlési képviselőként Keresztes valamivel több mint 1,7 millió, egyszerű bizottsági tagként pedig 2,1 millió forintot keresne, addig bizottsági elnökként 3 milliót kap havonta.

Keresztes a Telexnek a frakciós maradásáról azt mondta, kizárólag szakpolitikai kérdésekkel akar foglalkozni, ügyek mentén, hiszen az LMP jogászaival, kollégáival „gyümölcsözően” együtt tud működni. „Az én szándékom az, hogy ez a fajta szakpolitikai munka ugyanúgy folytatódjon”. Ha megszűnne az LMP frakciója, akkor „sok jó szakértő kerülne ki a rendszerből”, pedig Keresztes szerint „a szakértői jogi csapatot együtt kell tartani”.

Azt is elismerte, hogy egy független képviselőnek jobban „meg van kötve a keze”, nem tud azonnali kérdést feltenni a miniszterelnöknek, kevesebbet tud felszólalni. Pedig ezekkel a lehetőségekkel „élni kell, nem lehet elengedni a parlamenti munkát”.

Keresztes azt is mondta, nem kérték meg, hogy maradjon a frakcióban azért, hogy ne szűnjön meg, arról pedig a frakció dönt, hogy ő maradjon-e a Fenntartható Fejlődés Bizottságának az elnöke.

Bár voltak megkeresései több párttól is, Keresztes azt állítja, nem akar más párthoz csatlakozni, a megkereséseket „udvariasan” visszautasította.

Többen elhagyták már az LMP-t

Keresztes már a júniusi választás után is arról beszélt, hogy szerinte a párt elvesztette jelentőségét, kilépésére viszont csak múlt héten került sor. Szerinte Magyarországnak nagyobb szüksége van most egy zöld pártra, mint valaha, de az LMP elveszítette az emberek támogatását.

A közelmúltban többen is elhagyták az LMP-t, miután a párt elnöke, Ungár Péter pénteken adott interjút a Telexnek, amiben azt mondta: az LMP kicsekkol a mostani ellenzékből, annak nem része többé. A párt volt társelnöke, Schmuck Erzsébet szombaton jelentette be, hogy 15 év után kilép az LMP-ből. Szerinte „ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta.” Azt mondta, az Ungár vezette EP-listára a szavazatok mindössze 0,87 százalékát kapta az LMP, de ebből semmilyen következtetést nem vont le sem a párt, sem Ungár.

Az LMP egyik alapítója, Vágó Gábor is a kilépők között van, igaz, saját elmondása szerint egyszerűen csak elfelejtett kilépni a pártból korábban. Vágó a bejegyzésében arról is ír, hogy nem tudott abban részt venni, hogy az LMP először összeállt a DK-val, majd most a Fidesszel, és hogy Ungár Péter pártelnök addig taktikázgatott a párttal, amíg az teljesen elvesztette az alapításkor kijelölt irányt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!