Látványos videón, ahogy ellepték az Árpád híd kérészvédő sorompóját a rajzó dunavirágok

2024. augusztus 24. – 16:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egy éve telepítettek először kérészvédő fénysorompót az Árpád híd aljához, hogy így segítsék a dunavirágok rajzását. Tavaly a magas vízállás és az esős idő nem kedvezett a tömeges rajzásnak, most viszont látványosan ellepték a dunavirágok a híd kivilágított részét, ahogy az a videón is látszik, amit Kriska György, az ELTE Biológiai Intézet docense, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének tudományos tanácsadója töltött fel.

Korábban a Telexen is részletesen foglalkoztunk azzal, hogy tavaly először felkapcsolták a kérészvédő fénysorompót, amivel egyrészt a dunavirágok biztonságos rajzását igyekeznek segíteni, másrészt tanulmányozni szeretnék a tömeg rajzás jelenségét, amit mindössze tíz éve figyeltek meg először.

Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor is megosztotta a videót, és további magyarázatot adott hozzá.

„(…) rajzásukkor az utódnemzés sikeressége azon múlik, hogy a folyóba halnak-e bele a násztáncuk után, vagy a hidakon, aszfalton végzik. A víz feletti kompenzációs repülésüket a hidak és azok közúti világítása sajnos eltéríti. Az Árpád hídon a korábbi rajzásokkor tömegével pusztultak el a Dunavirágok, s velük együtt a megtermékenyített petéik, azaz a következő nemzedék is” – írja, és hozzáteszi, hogy a kérészek védett állatok, így csak óvatosan érdemes megfigyelni őket.

Krista a posztjában egyébként arról is ír, hogy

„ha csak 1 millióval számolunk, akkor is 10 milliárd forintnyi természetvédelmi kárt sikerült elkerülni azzal, hogy az egyenként 10 ezer Ft-os természetvédelmi értékkel bíró állatok nem repültek fel a hídra”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!