Indoklás nélkül visszavonták a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola igazgatójának megbízását

2024. augusztus 23. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Indoklás nélkül visszavonták Schleipfnerné Gáspár Andrea, a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola intézményvezetőjének megbízását – írják közleményükben pedagógusok és dolgozók az iskola Facebook-oldalán.

„A tantestületünk ezt mind szakmai, mind emberi szempontból elfogadhatatlannak tartja. Kérjük, hogy gyermekeink és iskolánk érdekében fogjunk össze a rendkívüli helyzet megoldásáért!” – olvasható a posztban.

Nem új problémáról van szó, korábban hasonló történt egy szolnoki és három csepeli iskolában is, amikor elutasították az iskolaigazgatók pályázatát, hiába támogatták őket a tantestületek. Az elutasítás pontos okát nem tudni, de mindkét településen ellenzéki polgármesterjelölt nyert az idei önkormányzati választáson, az egyik iskolában pedig aktívak voltak a pedagógusok a korábbi tanártiltakozásokban.

Éppen, ahogy a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola pedagógusai is: korábban többen közülük aktívan tiltakoztak a közoktatási problémák miatt. Volt olyan nap, amikor a 35 pedagógusból 29-en vettek részt polgári engedetlenségben.

A Nyugat.hu azt írja, hogy sikerült elérniük telefonon Schleipfnerné Gáspár Andrea igazgatót, aki nem akart nyilatkozni. Annyit sikerült megtudniuk, hogy az iskola készen áll a tanévkezdésre, megtörtént a tantárgyak kiosztása, készen van az órarend is. A lap azt is írja, hogy katolikus egyház két évvel ezelőtt vette át Szentgotthárdon a Vörösmarty Mihály Gimnáziumot és a Széchenyi István Általános Iskolát, így az Arany János iskola maradt az egyetlen nem egyházi általános iskola a városban.

Kérdéseinkkel megkerestük az iskolát fenntartó Szombathelyi Tankerületi Központot. Válaszukban azt írták, az intézményt a következő eredményes pályázatig az iskola Szervezeti és Működési Szabályzatában nevesített intézményvezető helyettes vezeti.
A Szombathelyi Tankerületi Központ mindent megtesz annak érdekében, hogy a soron következő tanév a szentgotthárdi Arany János Általános Iskolában is zökkenőmentesen kezdődjön.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény szerint az iskolaigazgató személyére a tankerület vezető tesz javaslatot, megbízatásáról a Belügyminisztérium dönt. Az iskolaigazgatókat öt évre bízzák meg. Ha egy iskolaigazgatónak lejár a megbízása, a pozícióra nyilvános pályázatot kell kiírni, kivéve az egyházi és magánfenntartású köznevelési intézmények esetében. Nem muszáj pályázatot kiírni abban az esetben sem, ha valaki a második igazgatói ciklusát kezdené, és a fenntartó, illetve a nevelőtestület egyetért az újrázásával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!