Egy szolnoki és három csepeli iskolában is elutasították az iskolaigazgatók pályázatát

Legfontosabb

2024. július 8. – 14:50

Egy szolnoki és három csepeli iskolában is elutasították az iskolaigazgatók pályázatát
A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium – Fotó: Lehotka László / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába támogatták a tantestületek az igazgatóik pályázatát, a Belügyminisztérium egy szolnoki és három csepeli iskolában is elutasította megbízásukat. Az elutasítás pontos okát nem tudni, de mindkét településen ellenzéki polgármesterjelölt nyert az idei önkormányzati választáson, az egyik iskolában pedig aktívak voltak a pedagógusok a korábbi tanártiltakozásokban.

A múlt héten több olyan iskoláról írtunk, ahol hasonló volt a forgatókönyv: a korábbi igazgató megpályázta az újabb megbízatást, és bár a tantestület támogatta, esetleg kihívója sem volt, a minisztérium mégis úgy döntött, hogy nem folytathatja a munkát. Ez történt a jánoshidai Petőfi Sándor Általános Iskolában, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban és a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban is, ahol szerdán tüntetés lesz a regnáló igazgató maradásáért.

Van, aki szerint megtorlásról van szó. Az érdekvédelmi szervezetek szerint túl sok a furcsa egybeesés, de a tankerületek válaszai szerint szakmai szempontok alapján bírálják el a pályázatokat.

Korábban aktívak voltak a tanártiltakozásokban a szolnoki Verseghy Gimnázium pedagógusai

A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium eddigi igazgatója, Pogány Gyula nem folytathatja munkáját augusztus 15-től, a Belügyminisztérium elutasította a pályázatát. Pogány Gyula 2004 óta vezette a gimnáziumot, negyedik ötéves ciklusát fejezte be. Idén kihívója a szintén 2004 óta regnáló helyettese, Szűcs Sándor volt.

A városnak 2006 óta volt fideszes polgármestere. Ez idén változik, mert Györfi Mihály ellenzéki jelölt nyerte a polgármester-választást. A megválasztott polgármester Facebook-oldalán az igazgató leváltásáról azt írta: erre a döntésre nem lehetett ráhatása, vagy akár rálátása a városnak. Szerinte az országgyűlési képviselő harcolhatott volna azért, hogy a tantestület által támogatott igazgató folytathassa a munkáját.

Györfi Mihály Facebook-posztja alapján a tantestület 80 százaléka Pogány Gyulát támogatta. „Mindenképp sajnálom, személyesen is sajnálom a döntést, hiszen személyében az elmúlt években kiváló eredményeket elérő, a saját kategóriájában az ország egyik legjobb gimnáziumunk vezetőjét ismerhettem meg” – írta a megválasztott polgármester.

Az ügyben megkerestük a Szolnoki Tankerületi Központot. Kíváncsiak voltunk arra, pontosan miért utasították el az igazgató pályázatát. Rusvai Károly tankerület-vezető szerint szakmai szempontokat vettek figyelembe, de ezeket nem részletezte. Válaszában azt írta: mindkét pályázat szakmailag megfelelt, a kiírásnak eleget tett. „A jogszabályoknak megfelelően a tankerületi központ az igazgatói pályázati eljárás előkészítésével összefüggő feladatokat elvégezte, az iskola vezetőjéről a pályázatok alapján, szakmai szempontokat figyelembe véve születik döntés.”

A Verseghy Ferenc Gimnázium pedagógusai korábban aktívak voltak a tanártiltakozásokban. Például fekete ruhában vállaltak szolidaritást a kirúgott kollégáikkal, és flashmobot is szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás problémáira.

Németh Szilárd Maruzsa Zoltánnal egyeztetett a jövő tanév kihívásairól

Csepelen három intézményvezető pályázatát utasították el: Varga-Dudás Erzsébetét a Herman Ottó Általános Iskolában, Vargáné Andrási Editét a Katona József Általános Iskolában és Málek Istvánét, a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában.

Borbély Lénárd polgármester is azt írta Facebook-oldalán, hogy a döntésre nem lehetett rálátása az önkormányzatnak. Az ex-fideszes Borbély Lénárdot hatalmas fölénnyel választották meg júniusban Csepel polgármesterének: 67,38 százalékot kapott, miközben a Fidesz jelöltje, Dudás Zoltán csupán 10,20 százalékot.

„Az érintett iskolai közösségek mellett személyesen is sajnálom a döntést, hiszen az elmúlt években jó munkakapcsolatot és együttműködést tudtunk kialakítani az iskolák vezetőivel. Bízom benne, hogy mielőbb mindenki számára megnyugtató megoldás születik a helyzetre!” – írta Borbély Lénárd Facebook-oldalán.

Megkeresésünkre a Dél-Pesti Tankerületi Központ azt írta, hogy mindhárom iskolából egy-egy jelölt nyújtott be pályázatot.

A tankerület szerint a pályázati anyagokban jogilag formai hibát tartalmazó elem is volt.

„Az iskolák igazgatói pályázatairól a tankerület kizárólag szakmai szempontok alapján tett javaslatot a döntéshozónak, a Tankerületi Központ megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el az iskolákban szeptemberben” – írta Tóth Endre a tankerület nevében. Azt nem lehet tudni, hogy ki kerülhet az eddigi igazgatók helyére.

Mint ahogy az sem világos, hogy a fideszes Németh Szilárdnak lehetett-e köze a döntéshez. Június 2-án egy képet tett közzé a Facebook-oldalán, amin Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral és Tóth Endre tankerületi igazgatóval volt. A képhez azt írta: az urakkal a jövő tanév feladatairól, kihívásairól, lehetőségeiről egyeztettek.

Nem először utasították el az érintett csepeli iskolák igazgatóinak pályázatát. Már tavaly el akarták küldeni a Kölcsey Ferenc Általános Iskolát vezető Málek Istvánt és a Katona József Általános Iskola igazgatóját, Vargáné Andrási Editet. A helyiek akkor petíciót indítottak a maradásukért. Borbély Lénárd polgármester Facebook-oldalán azt írta: politikai ítélet született, amit Németh Szilárd hozott meg. A történtek után Málek István újra pályázott, így kapta meg még egy évre a megbízatását. A Katona József Általános Iskola honlapja szerint Vargáné Andrási Edit címzetes igazgatóként maradt az intézmény élén, az igazgató Szélinger Mária lett.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint az a legnagyobb probléma, hogy a tankerületek és a minisztérium nem indokolja meg konkrétan, miért utasítják el a pályázatokat, és jogorvoslatra sincs lehetőség.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja úgy látja: bosszúhadjárat működik. Amennyiben elutasítanak egy igazgatói pályázatot, akkor vagy az van, hogy kívülről bíznak meg valakit egy évre, vagy az igazgatóhelyettesek közül az általános helyettes lesz ideiglenesen a megbízott igazgató. Nagy Erzsébet tapasztalatai szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy kívülről helyeznek valakit az iskolák élére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!