November 20-tól elárvereztethetik a közutakon veszteglő autókat

2024. augusztus 23. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új rendelet szerint november 20-tól a közútkezelők azonnal elszállíthatják a veszélyes helyen veszteglő autókat – írta a Hvg.hu.

A Lázár János építési és közlekedési miniszter által aláírt rendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a közútkezelők azonnal elszállíthatják a veszélyes helyen veszteglő autókat, az autópályák leállósávjából pedig két órán belül elvitethetik azokat. Ha egy autó akadályozza az úton végzendő munkákat, akkor 24 órán belül eltávolíthatják. A rendelet november 20-án lép majd hatályba.

A rendeletből az is kiderül, hogy az elszállítás költségeit mindenképp a tulajdonosnak kell kifizetnie, az elszállított autókat pedig csak a költségek rendezése után lehet visszakapni.

Ha viszont senki sem jelentkezik értük, akkor a járműveket 90 nap után elárverezik, vagy a szabályok szerint hulladékként kezelik.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium célja, hogy ezzel szorítsák vissza a közutakon tilosban parkoló, közlekedésbiztonságot veszélyeztető, a közútkezelő munkáját, illetve az ellenőrzéseket akadályozó hátrahagyott járművek számát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!