A lelkész szerint Balog Zoltán elismerte neki, hogy azért nem dolgozhat tovább, mert lemondásra szólította fel

2024. augusztus 19. – 21:43

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdagréti vezető református lelkipásztor, Thoma László egy februári igehirdetése során kifejtette, hogy Balog Zoltánnak a kegyelmi botrány kapcsán le kellett volna mondania püspöki pozíciójáról is.

Thoma Lászlót július elején értesítette az egyházkerülete, hogy szeptembertől nem folytathatja a munkát a Károli Gáspár Református Egyetemen, ahol az elmúlt tanévben félállásban volt adjunktus. Az augusztus végén lejáró, határozott időre szóló szerződését az egyetem nem hosszabbítja meg, mert az egyházkerület nem támogatja. A lelkész levelet írt a híveinek, amely azt állítja, személyesen is beszélt Baloggal, aki megerősítette, hogy azért nem dolgozhat tovább, mert lemondásra szólította fel őt, írja az RTL. Így fogalmazott:

„a döntés februári igehirdetésének következménye, de ne vegye azt büntetésnek”.

Balog Zoltán felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként. Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Később már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé: szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!