Meghalt a várpalotai magánkórházban korábban kikötözött idős férfi

2024. augusztus 9. – 21:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerdán reggel a főorvos asszonyt fölhívtam, hogy érdeklődnék a papa állapotáról, és akkor közölte velem, hogy a papa elhunyt. Bennünket nem keresett senki” – mondta az RTL Híradónak annak az idős férfinak a rokona, aki július végén azzal került be a hírekbe, hogy a Várpalotai Szent Donát Kórházban kikötözték, és majdnem kiszáradt rokonai szerint. A család 40 napra előre 440 ezer forint térítési díjat fizetett ki, és úgy gondolják, indokolatlanul kötözték ki az idős férfit, ráadásul az ügyelet orvost sem tudták elérni órákig.

A történtek után a magánkórház teljes körű vizsgálatot ígért, majd arra jutottak, szerintük jogszerű volt a kikötözés, a szakorvosi jelenlétet pedig az orvos nem tartotta indokoltnak. A főigazgató az RTL Híradónak azt mondta, a beteget a krónikus pszichiátriai osztályra vették fel, és nem volt kiszáradva. A főigazgató szerint megfelelő tájékoztatást nyújtottak a kikötözésről, amiben a hatályos jogszabályokat követték. Arra, hogy nem érték el az orvost, azt válaszolta, ez nem igaz, de az igaz, hogy személyesen nem volt jelen szakember, akit ilyenkor szükség esetén be lehet hívni. A főigazgató szerint ennek az ismertetését is pontosítani fogják a jövőben.

Az idős férfi szerdán halt meg, a haláleset körülményeit általános közigazgatási rend szerint vizsgálják. A rendőrség már megkereste és meghallgatta a családtagokat, akik még nem döntötték el, tesznek-e feljelentést. Egyelőre sem zárójelentést, sem boncolási jegyzőkönyvet nem kaptak. Az RTL Híradónál több korábbi beteg rokona is jelentkezett azóta, közülük többen kikötözésre panaszkodtak. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ az RTL megkeresésére azt válaszolta, hogy korábban nem találtak hiányosságokat, de jelenleg is hatósági ellenőrzést folytatnak az intézményben. A kórház azt közölte, hogy idén két panaszbejelentés érkezett, és az sem a betegek rögzítésével kapcsolatosan, valamint szerintük a panaszok nem voltak megalapozottak. A riport szerint a magánkórház azóta mind a YouTube-ról, mind a Facebookról eltávolította azt a hirdetést, amiben állandó szakorvosi felügyeletet ígértek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!