Várpalotai magánkórház főigazgatója: Jogszerű és szakszerű volt, hogy kikötözték a beteget

2024. július 30. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

Rácz Tamás, a Várpalotai Szent Donát Kórház főigazgatója elmondta az RTL Híradójának, hogy jogszerű és szakszerű volt, hogy kikötözték azt az idős beteget, aki a rokonok szerint csaknem kiszáradt a kórházi ágyban.

Rácz szerint a beteget a krónikus pszichiátriai osztályra vették fel, és nem volt kiszáradva. A főigazgató szerint megfelelő tájékoztatást nyújtottak a kikötözésről, amiben a hatályos jogszabályokat követték.

A főigazgató elmondta a Híradónak, hogy a továbbiakban törekedni fognak arra, hogy a hozzátartozók megértsék és elfogadják, hogy miért van ilyen intézkedésekre szükség.

Hétfőn a beteg hozzátartozója azt mondta az RTL-nek, hogy látogatási idő alatt, délután 2-től 5-ig nem érték el az ügyeletes orvost, aki a nővérek szerint nem is volt a kórházban. Végül este 8-kor közölték velük telefonon, hogy már látta orvos a rokonukat. De ma sem kaptak arra magyarázatot, hogy miért csak akkor.

Az ápolók azt mondták a hozzátartozónak, azért kötözték meg az apósát, mert az idős férfi el akart menni a kórházból. Csakhogy a menye szerint „a papa fel se tudta emelni a kezét, nemhogy elment volna valahova”. A család kérésére eloldozták a férfi kezét, de addigra már nagyon kiszáradt.

Rácz szerint ez nem igaz, hogy nem érték el az orvost, de az igaz, hogy személyesen nem volt jelen szakember, akit ilyenkor szükség esetén be lehet hívni. A főigazgató szerint ennek az ismertetését is pontosítani fogják a jövőben.

Az ellátásért az érintett 440 ezer forintot fizet havonta, Rácz szerint ez az összeg negyven napra érvényes, nem egy hónapra.

A Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat arról tájékoztatta a Híradót, hogy egy „rehabilitációs osztályon folyamatosan rendelkezésre kell állnia ügyeletes orvosnak”.

Az RTL Híradóját itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!