Elrejti a kormány a széles nyilvánosság elől az építésügyi engedélyek kiadását

2024. augusztus 9. – 16:34

Elrejti a kormány a széles nyilvánosság elől az építésügyi engedélyek kiadását
Az 1872-ben épült Közvágóhíd, amelynek nagy részét lebontva lakópark épült – Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csütörtöki kormányrendelettel megszűnik az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) jelenlegi formája – írta a csütörtökön megjelent Magyar Közlöny nyomán a Hvg.hu.

Ezzel a jövőben sokkal nehezebb lesz információt szerezni arról, milyen építési engedélyeket ad ki az építésügyi hatóság, milyen beruházások zajlanak vagy épp minek a bontására adnak ki engedélyt. A nyilvánosan elérhető ÉTDR-re sok olyan dokumentum felkerült, amely segítette a sajtót a nyilvánosság tájékoztatásában, ezt az utat azonban a kormány elzárja a jövőben.

Sem a környéken lakók, sem az építészszakma, sem a sajtó nem láthatja ezen túl, mi épül, erről legfeljebb a közvetlen telekszomszéd értesülhet, ő is nagyon korlátozott módon.

Az Építésügyi és Beruházási Minisztériumot vezető Lázár János már korábban is jelezte ezt a szándékát, amelyet a kormányrendelet teljesített be. Eszerint ezentúl „az építésügyi hatósági engedélyezési vagy tudomásulvételi eljárásban alapszabályként kizárólag az építési tevékenységgel érintett telekkel közös határvonalú ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője lehet ügyfél, ő pedig a hivatali helyiségben, a hatóság jelenlétében és a hatóság által biztosított eszközön nézhet bele az iratokba” – írja a Hvg.hu. A rendelet szerint azonban a tájékoztatott fél sem segítheti információval a szélesebb nyilvánosságot: „A megismert adat, a dokumentumról készített másolat nem nyilvános.”

Visszamenőleg is törlik az információkat

Az ÉTDR eddig segítsége nyújtott azzal, hogy általános tájékoztatási felületén

  • mindenki által hozzáférhető módon ismertetni kellett az építési tevékenységgel érintett telek címét,
  • az építési tevékenység tárgyát,
  • a helyszínrajzot,
  • utcai homlokzati tervet vagy látványtervet.

Nemcsak, hogy ezeket nem teszik meg a hatóságok a jövőben, de augusztus 16-tól nem lesznek elérhetők a korábban adott tájékoztatások sem.

A kormányrendelethez indoklás nem jelent meg, így egyelőre nem tudni, mi indokolja a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!