A Veresegyházi Medveotthonba került a Balatonból kifogott aligátorteknős

2024. augusztus 6. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Veresegyházi Medveotthonba helyezik át a július elején Balatonszárszónál kifogott aligátorteknőst, írja a Sonline. A veszélyes állatot kifogó horgász először a kőröshegyi Teknősparkba szállította a kifogott példányt, de mivel ott telt ház van, hosszú távon új helyet kellett találni a teknősnek, így került végül Veresegyházra.

A Medveotthonban, ahol tulajdonképpen vadaspark, nyolc másik aligátorteknős mellé helyezték el a Balatonnál befogott példányt. A parkban azt is bemutatják, milyen károkat okozhatnak ezek az invazív állatok. Az aligátorteknősök jelenléte ugyanis nem csupán a természetes élővilágra jelent veszélyt, hanem az emberekre is, ezért fontos, hogy megfelelően kezeljék őket, írja a Sonline.

„Az aligátorteknősök gyorsak, agresszívek, és komoly sérüléseket okozhatnak az embereknek is. Az őshonos mocsári teknősökkel szemben jóval nagyobbra nőnek és kiszorítják őket természetes élőhelyükről. Ezen felül ne legyenek illúzióink, ha fürdőzés közben véletlenül rálépünk egy ilyen teknősre a tó medrében, vagy megpróbáljuk megfogni, az állat biztosan támadni fog”

– mondta Horváth László főállatgondozó a hírportálnak.

Az aligátorteknős jellemzően az Egyesült Államokban és Kanadában fordul elő, de betelepített példányok megtalálhatók Tajvanon és Japánban is. Szabadon eresztett terráriumi példányok Európában is vannak, így Magyarországon is felbukkannak időnként, de az aligátorteknősök óriási károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!