Aligátorteknőst fogott egy horgász a Balatonnál

2024. július 8. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

20 centi hosszú páncélú aligátorteknőst fogott egy horgász Balatonőszöd és Balatonszárszó között a hétvégén, írja az Időkép. Az állat a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesároknál akadt egy horgász hálójába. Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa vasárnap posztolt arról, hogy azóta már elhelyezte az aligátorteknőst a hét másik példány mellé.

A Teknős Park vezetője az Időképnek azt mondta, hogy egy kifejlett hím akár 70-80 centiméter hosszúra is megnőhet, és akár nagyobb állatokat is elejthet.

Az aligátorteknős jellemzően az Egyesült Államokban és Kanadában fordul elő, de betelepített példányok megtalálhatók Tajvanon és Japánban is. Szabadon eresztett terráriumi példányok Európában is vannak, így Magyarországon is felbukkannak időnként. Az Időkép szerint a szabadon garázdálkodó aligátorteknősök óriási károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában.

A Teknős Park pénteken egy másik esetről is értesült: Balatonfűzfőn egy 20-25 centi hosszú páncélú, vörösfülű ékszerteknőst fogtak, ami később megszökött. Ez a teknősfajta azért veszélyes, mert védett növényeket és állatokat fogyaszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!