Megsértette Mártha Imre személyes adatait a Mediaworks, amikor egy gyémántgyűrűről, az órájáról és a zongorájáról írt az Origo és a Metropol

2024. augusztus 5. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

A megnyert sajtópereken túl a bíróság mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) is részben igazat adott Mártha Imrének a személyes adattal való visszaélés miatt indított eljárásban, derül ki Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos határozatából. Mártha Imre a Telex megkeresésére küldte el a napokban megkapott ítéletet, amiben az áll, hogy a hatóság egymillió forintos bírságot szabott ki a Mediaworksre személyes adattal való visszaélés miatt, és a hatóság elrendelte az érintett cikkek végleges törlését.

A Mediaworks több kiadványa, így az Origo, a Metropol és a Ripost is olyan cikkeket közölt korábban, amikben a Budapesti Közművek (BKM) Zrt. vezérigazgatójának életmódját támadták.

Mártha Imre sajtó-helyreigazítási és személyes adattal való visszaélési pereket indított, előbbiekben ötmillió forintos sérelemdíjat ítélt meg neki a bíróság, erről itt írtunk bővebben. A személyes adattal való visszaélés miatt indított eljárásban részben marasztalta el az adatvédelmi biztos a Mediaworksöt.

A döntés szerint a Metropol és az Origo megsértette Mártha személyes adatait, amikor egy gyémántgyűrűről, a karórájáról és a zongorájáról hozott nyilvánosságra adatokat, a Metropol és a Magyar Nemzet pedig akkor, amikor egy floridai telek adásvételi szerződéséről írtak.

Péterfalvi hivatala elmarasztalta a Videát, az Origo videós kiadványát is a Mártha karórájáról és zongorájáráról szóló videó miatt, a Metropolt pedig egy alsóörsi ingatlan nem hivatalos tulajdoni lapjának közlése miatt is. Ezeket a cikkeket a határozat alapján végleg el kell távolítani az internetről.

A BKM Zrt. vezérigazgatója összesen 18 cikk miatt kérte az adatvédelmi biztos állásfoglalását, ezek közül a NAIH hét cikk és egy videó törlését rendelte el, a többire vonatkozó kérelmet elutasította. A határozat alapján a lapokat kiadó Mediaworksnek 30 napja van a bírság kifizetésére és a cikkek eltávolítására.

A Budapesti Közművek (BKM) Zrt. vezérigazgatója az elmúlt években a kormánymédia visszatérően támadta, manipulált fotók és légből kapott állításokkal, Mártha Imre összesen hat sajtópert nyert eddig Metropol és az Origo ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!