444: Visszaeső akkuhulladék-halmozóként is ténykedik egy magyar vállalkozó

2024. augusztus 5. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Tibor, egy fuvarozással és raktározással foglalkozó vállalkozó már több mint 120 millió forint hatósági büntetést szedett össze, mert három településen illegálisan tárol akkumulátorgyártáshoz köthető veszélyes és sima hulladékot – írja a 444.

Két lerakóról 2023 nyarán az Átlátszó is beszámolt: az egyik adagot egy elhagyatott ikladi ipartelepen találták, a másikat pedig Abasáron, ahol 11 ezer hordóban több mint 1700 tonnányi hulladékot tároltak.

A 444 szerint Karácsony 2023 nyarán vett és bérelt egy-egy ingatlant Abasáron és a közeli Mohurán, amiket júniusban be is jegyeztetett mint vállalkozói telephely. Pár héttel később derült ki, hogy ugyanez a vállalkozó Ikladon évek óta szabálytalanul tárolt akkuhulladékot, ami miatt a településen bevonták az engedélyét, de ettől függetlenül nem szállította el a hulladékot.

A botrány miatt a Pest Megyei Kormányhivatal 2023 júliusában Karácsony több telephelyét is megvizsgálta, és két helyen is találtak akkuhulladékot, úgynevezett jelly rollt, ami például a lítiumion-akkumulátorok gyártása során keletkezik.

Az ikladi telephelyen tartott razzia csak félsiker volt: a 444 újságírói 2024. július végén elmentek a telephelyre, ahol azt látták, hogy ugyan a jelly roll eltűnt, de a hatóság szerint szénport tartalmazó zsákok maradtak.

A lap munkatársai ugyanilyen zsákokat találtak Mohorán is. Csárdi Antal LMP-s politikus korábban két ilyen szénporos zsákból is vett mintát, amit bevizsgáltatva kiderült, hogy nem kis mennyiségben tartalmaznak lítiumot, kobaltot, nikkelt, valamint egy NMP nevű oldószert, ami az akkumulátorgyártásnál használt oldószer.

Abasáron sem túl jó a helyzet: az elhagyatott laktanyán, ami miatt a hatóságok 103 millió forintra büntették Karácsonyt, a 444 július végén is megtalálta a rengeteg, hulladékkal teli hordót.

A hatóságok az elmúlt egy évben 48-szor ellenőrizték az abasári telephelyet, és minden alkalommal félmilliós bírságot szabtak ki, ami kiegészíti az eredeti, 103 milliós büntetést. Az összesen 24 milliós végrehajtási bírságokat Karácsony már be fizette, de a szemetet nem minden esetben szállította el, így továbbra is több vizsgálat is zajlik ellene.

A 444 fényképes riportját itt elolvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!