Az Alkotmánybíróság szerint is rendben volt a megismételt választás Szegiben, ahol a választás előtt több mint százzal lettek többen

2024. augusztus 1. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Július 31-én elutasította az Alkotmánybíróság a szegi önkormányzati választásokon induló független polgármesterjelölt, Kisvárdai Tibor alkotmányjogi panaszát. A településen a június 9-i önkormányzati választás után megismételt választást kellett kiírni a szavazók megnövekedett száma miatt: március és június között belül 41 százalékkal (102 fővel) lettek többen a faluban. A két jelölt az eredmény után egymásra mutogatott, mindketten azt állítják, hogy a másik intézett pluszembereket a faluba. Az első és a megismételt választást is a Fidesz–KDNP jelöltje, Trudics Andrea nyerte, a területi választási bizottság döntését a Kúria is helybenhagyta.

Kisvárdai a panaszában többek között azt állítja, a megismételt szavazás névjegyzéke alapján bebizonyosodott a befolyásolás szándéka, mert a településről megkezdődött a kijelentkezés: szerinte húsz olyan ember, akik június 9-én még Szegibe voltak bejelentve, már átjelentkeztek a környező településekre. A független jelölt csalódott Facebook-posztot is írt az alkotmánybírósági döntés után: a bejegyzésben azt írja, nem maga miatt érzi magát elkeseredve, „hanem azért, ami ebben az országban megtörténhet”.

A Telexnek több szegi lakos is azt mondta, „nem járja, hogy olyanok döntsék el, ki lesz a polgármester, akik még sosem jártak” ott. Az indulatok a megismételt választáson is elszabadultak, erről készült videónkat itt nézheti meg újra:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!