Távozik a kommentelőre börtönbüntetést kérő nagycenki iskolaigazgató, de csak jövőre

2024. augusztus 1. – 14:42

Távozik a kommentelőre börtönbüntetést kérő nagycenki iskolaigazgató, de csak jövőre
Úgy tűnik, másfél héttel az országos visszhang után, az igazgató távozásával megnyugodhatnak a kedélyek – Fotó: Google Maps
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Végül mégiscsak távozik posztjáról a Nagycenki Széchenyi István Általános Iskola igazgatója, aki korábban letöltendő börtönbüntetést kért egy Facebook-poszt miatt egy háromgyerekes anyára. A június végén újabb öt évre megbízott H. Gabriella egy évig még marad, de 40 éves szolgálata után jövőre nyugállományba vonul. Korábban a Telex is megírta, hogy Nagycenken petíciót is indítottak a szülők az iskolavezető leváltására. A kedélyeket polgármester próbálta nyugtatni a faluban, és neki is szerepe volt abban, hogy H. Gabriella végül eljuttatta a tankerületnek a nyugdíjazási kérelmét.

A helyi iskola vezetője körüli évtizedes feszültséget jól jellemzi, hogy a szülők idén júniusban petíciót indítottak az ellen, hogy ismét H. Gabriellát nevezzék ki az iskola élére a következő öt évre. Ezt több mint 300 szülő írta alá, a Soproni Tankerületi Központ azonban ismét kinevezte. A falu 33 óvodásából ezután húszan inkább másik településekre mentek tanulni. Emellett legalább 17 diákot a nyár folyamán írattak ki a szüleik az intézményből – írta meg másfél hete az Eduline.

Az ügy kipattanása után Csorba János polgármester is részt vett a munkáltatói egyeztető megbeszélésen, melyet a tankerület szervezett. A településvezető szerint ezen

a tankerület határozott utasítással felszólította az igazgatót, hogy a szülői munkaközösséggel azonnal vegye fel a kapcsolatot, beszéljék át mi a gond, és a szabályozási kereteken belül azonnal rendezzék az érdekellentéteket.

Az iskolavezető úgy reagált nekik, hogy sajnálja, de ez a feszültség nem volt érezhető a tanév során, felelősséget érez az ide járó gyermekek sorsáért, és az egyéni sérelmein túllépve minden erejét az új tanév beindítására fordítja.

Érdekesség: a településvezető egy hete még úgy fogalmazott a Cenki Híradó elnevezésű önkormányzati közösségi oldalon, hogy a lehető legrosszabb megoldás lenne, ha igazgató nélkül maradna az iskola. Ezzel azonban nem sikerült megnyugtatni a kedélyeket, sőt, a tiltakozó szülők úgy reagáltak: amikor a petíciót a 304 aláírással elküldték államtitkárnak és a tankerületnek, nem történt semmi.

Amikor az ügyből országos hír lett, hirtelen a következő munkanapon össze tudott ülni minden illetékes, és próbáltak megoldást keresni a problémára. Úgy látták, nem lett volna ekkora visszhangja a dolgoknak, ha már az elején nem „söprik le” őket a valós problémákkal együtt minden érdemi ügyintézés helyett. Hozzátették, a polgármester véleményével ellentétben a lehető legrosszabb megoldás nem az lenne, ha igazgató nélkül maradna az iskola, mert olyan nem lehet, hanem az lenne a lehető legrosszabb megoldás, ha H. Gabriella maradna újabb 5 évre. Tíz évvel ezelőtti helyi testületi ülések jegyzőkönyveit is idézték, miszerint a polgármester már akkor azt mondta: „nem működik valami az emberi kapcsolatok terén az iskola, a szülők, a gyermekek között”.

A tiltakozó szülők szerint amikor a petíciót a 304 aláírással elküldték államtitkárnak és a tankerületnek, nem történt semmi, csak amikor országos ügy lett – Fotó: Nagycenki Széchenyi István Általános Iskola
A tiltakozó szülők szerint amikor a petíciót a 304 aláírással elküldték államtitkárnak és a tankerületnek, nem történt semmi, csak amikor országos ügy lett – Fotó: Nagycenki Széchenyi István Általános Iskola

Négy napja Csorba János polgármester megoldási javaslatot dobott be. Eszerint az igazgató vállaljon kötelezettséget, hogy a tanév végén, amikor is eléri a nők negyvenéves munka után járó kedvezményes nyugdíjba vonulási korhatárát, elköszön az iskolától. Ezt a javaslatát elküldte a tankerületnek.

„Amennyiben valamelyik fél részéről ez nem elfogadható, abban az esetben a tiltakozókhoz csatlakozom, és a polgármesteri tekintélyemet latba véve mindent megteszek az igazgató asszony leváltásáért” – írta a polgármester.

Ma közzétette a tankerület válaszát is. Ebben az áll, hogy a tankerület teljes mértékben egyetért a településvezetői javaslattal, ugyanakkor részletes véleményezésére nincs is szükség, mert július 31-én az igazgató a tankerülethez hivatalosan is eljuttatta nyugdíjazási kérelmét. Munkaviszonya, igazgatói megbízatása 2025 június 30-ig tart.

Marek János tankerületi igazgató hozzátette, a benyújtott kérelmet elfogadta, és elegendő idő van arra, hogy a 2025/2026-os tanévtől kezdődően olyan vezetőt találjanak és készítsenek fel az iskola irányítására, aki minden tekintetben megfelel az önkormányzat, a tankerület és a szülők elvárásainak is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!