Börtönbüntetést kért egy szülőre a nagycenki iskola igazgatója egy Facebook-bejegyzés miatt

2024. július 20. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Letöltendő börtönbüntetést kért egy Facebook-poszt miatt egy háromgyerekes anyára a Nagycenki Széchenyi István Általános Iskola igazgatója. Korábban petíciót is indítottak a szülők az intézményvezető leváltásra, de június végén ismét igazgatónak választották H. Gabriellát – tudta meg az Eduline.

A lap szerint H. Gabriella 2009 óta vezeti az iskolát, aminek rossz hírneve miatt a Nagycenk 33 óvodásából húszan inkább másik településekre mentek tanulni. Emellett legalább 17 diákot a nyár folyamán írattak ki a szüleik az intézményből.

Az elmúlt években több konfliktus is kialakult az igazgatónő és a szülők között, akik szerint diktatúra van az iskolában. Az egyik legmeghökkentőbb történet 2020 szeptemberére nyúlik vissza, amikor a koronavírus-járvány miatt a diákokat csak egy hőmérős vizsgálat után tudták beengedni az intézménybe. Aznap volt az évnyitó, de a vizsgálat miatt az ünneplőben érkező gyerek a bejáratnál várták, hogy bejussanak az iskolába. Esett az eső, időközben pedig a hőmérő is elromlott, így feltorlódtak a diákok az intézmény előtt. Később az iskola többi kapuját is megnyitották, de addigra a gyerekek már megáztak a zuhogó esőben.

A történtek miatt több szülő is felháborodott, egy háromgyerekes anyuka pedig az évnyitón történteket kritizálta egy bejegyzésében a Facebookon, amelyre később több száz komment és megosztás érkezett. Ez pedig nem tetszett az igazgatónak: kilenc ember ellen indított pert, és letöltendő börtönbüntetést kért a posztot író anyukára. Őt végül felmentette a bíróság, de néhány kommentelőnek több százezer forintos pénzbírságot kellett fizetnie.

Az önkormányzat 2014-ben már egyszer elutasította H. Gabriella igazgatói pályázatát, de az iskolát fenntartó tankerület minden alkalommal megfelelőnek ítélte az igazgatónőt a pozícióra. A szülők idén júniusban végül petíciót indítottak az ellen, hogy ismét az igazgatónőt nevezzék ki az iskola élére a következő öt évre. Ezt több mint 300 szülő, Nagycenk lakosságának nagyjából 11 százaléka írta alá. A petíciót még az igazgatói pályázatok elbírálása előtt eljuttatták az iskolát fenntartó Soproni Tankerületi Központhoz. Ez azonban nem vezetett eredményre, mivel idén június 29-én ismét a korábbi igazgatót választották az iskola vezetésére.

A szülők a petíciót Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak is elküldték, aki válaszában arról írt, hogy „tisztában vannak azzal, hogy a döntés nem mindenki tetszését nyeri el”, de a döntéshozatal során „a legfontosabb szempont a tanulók érdeke volt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!