Az Európai Ügyészség is nyomoz a nyírmártonfalvai lombkoronasétány miatt

2024. augusztus 1. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

Bár felmerült, hogy mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, az uniós szerv nem járhat el vádhatóságként a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében tett bejelentéssel összefüggésben, ám végül ennek ellenkezője igazolódott be. A bejelentést tevő Transparency International Magyarország arról számolt be, hogy július 31-én az Európai Ügyészség azt írta nekik: csalás gyanúja miatt bűnügyi nyomozást indítottak az ügyben – írja a 24.hu.

„Ez az áttörés azt jelzi, hogy az Európai Ügyészség a nem EPPO-tag Magyarországon megkísérelt vagy végrehajtott csalások és korrupció ügyében is fel tud lépni az európai uniós források védelme érdekében. Ezzel egyszersmind cáfoljuk a magyar ügyészség közleményét, a magyar vádhatóság szerint ugyanis Magyarországon és nem az Európai Ügyészség előtt folyik nyomozás a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében” – írják.

A lombkoronasétány – amiről tavaly a Telex videót is forgatott – 60 millió forintból épült meg a Debrecentől 30 kilométerre fekvő településen, de az egész erdőt tarra vágták mellette. Az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított.

A Transparency International Magyarország a visszaélések miatt 2023. áprilisban az Integritás Hatóság eljárását kezdeményezte, majd 2024. januárban az Európai Ügyészséghez fordultak. Ebben a történetben volt némi kavarodás, mert idén júliusban a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség egy sajtóközleményében azt írta, hogy a hírekkel ellentétben a lombkoronasétány miatt nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékes szerve nyomoz, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. Ezután érkezett azonban hír a Transparencytől arról, hogy az ügyet az Európai Ügyészség (is) vizsgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!