Nem tetszik Szijjártónak, hogy a balti államoknak nem tetszik az oroszokat munkavállalóként könnyebben beengedő magyar szabályozás

2024. július 30. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Balti propaganda-hadjáratról ír Szijjártó Péter a Facebookon, azután, hogy orosz és belarusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba, amely révén az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszország és a vele szoros szövetségben álló Belarusz állampolgárai könnyebben jöhetnek Magyarországra dolgozni.

Szijjártó szerint „gyerekes hazugság” azt állítani, hogy az oroszok és belaruszok Nemzeti Kártya-programba való bevonása „veszélyeztetné a schengeni övezet biztonságát”. A baltiak – azaz Észtország, Lettország és Litvánia – állításával ellentétben „tartózkodási engedélyt pedig csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán kaphatnak” az érintettek, azaz ellenőrzött módon, így nem veszélyeztetik a schengeni határokat.

„Ilyen eljárásokat lefolytatni, tartózkodási engedélyt kiadni az európai szabályok szerint nemzeti hatáskörbe tartozik, ilyen joga tehát van a litván, a lett és az észt hatóságoknak is. Sokkal jobb lenne, ha balti kollégáim korrektül tájékoztatnák saját választópolgáraikat egy újabb hazugsághadjárat indítása helyett” – írta Szijjártó, igaz, ezzel nem cáfolta a három balti államot, hiszen csupán azt állította, hogy ehhez Magyarországnak joga van, ahogy minden más tagállamnak, így a baltiaknak is, akik épp azt kifogásolják – nem vitatva formai jogszerűségét, hogy Magyarország saját hatáskörén belül így döntött.

Szijjártó reggeli posztjában még az Európai Bizottságot ostorozta az orosz olajtranzit ukrajnai korlátozása miatt, igaz, Kijev már jelezte, hogyan lehet megoldást találni a Lukoilt érintő szankciókra, hogy Szlovákia és Magyarország továbbra is akadálytalanul vegyen orosz kőolajat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!