Újra a strasbourgi bírósághoz fordulnak Iványiék

2024. július 29. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

A NAV július 16-án elkezdte inkasszálni az Iványi Gábor nevéhez köthető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját, a Belügyminisztérium pedig felkészült a fizetésképtelenség miatt ellehetetlenült közszolgáltatások átvételére és további biztosítására – ez derült ki múlt héten az Iványi Gábor nevéhez köthető MET és a NAV, illetve a Belügyminisztérium csatájának legutóbbi fordulójáról.

Iványi Gábor mindezek után a Hírklikknek beszélt arról, hogy ismét Strasbourghoz fordulnak majd, ide mentek azután is, hogy elvették a MET egyházi státuszát 2011-ben, és ezután nem kapta meg az egyházaknak járó normatív állami támogatás. A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság jogerős ítéletben kötelezte a magyar államot, hogy állítsa vissza az egyházi státuszt, de máig nem hajtották azt végre.

Csakhogy, miután a MET nem kapja meg a normatív támogatásokat, az anyagi helyzetük sem tud rendeződni, és 2024 júliusában egyáltalán nem érkezett Iványékhoz szociális és oktatási normatíva, így nagyságrendben csak a munkabérek 20 százalékát tudtát kifizetni a tartalékokból.

„Ma egész nap tárgyaltunk, és úgy döntöttünk, mi is kiadunk egy közleményt: a panaszunkkal visszamegyünk Strasbourgba. Újra elmegyünk oda, mert 13 éve rendezetlen a státuszunk, és az összes nyomorúságunk abból fakad” – magyarázta a lapnak Iványi.

„Az egyházi státuszunkat alkotmánysértő módon elvették, szórakoznak velünk. Legutóbb a bejegyzett egyházi státusból is kitúrtak minket, ahol pedig csak egyedül mi voltunk, mondván, hogy öt év átlagában nem tudunk megfelelni a követelményeknek. Az ügy eljutott a Kúriáig, ott is törvénytelen ítélet született, amit aztán hogy, hogy nem, az Alkotmánybíróság is jóváhagyott. Addig csűrték, amíg az Ab értelmezésében úgy szólt az ítélet, hogy a jogalkotó szándéka szerint szó sincs ”átlagról„, öt évet vár el. Ezért visszavették tőlünk a bejegyzett egyházi státust is, és csak nyilvántartásba vett egyházi státust kapunk, ami nekünk minimum félmilliárd forint vesztességet jelent” – fogalmazott Iványi Gábor. Korábban ebben a cikkben jártunk utána annak, hogyan jutott idáig a MET.

A Népszava cikke szerint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség megsegítésére gyűjtés indult, pár napja ez már 38 millió forintnál járt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!