Megkérdeztük Szentkirályi Alexandra kampányfőnökét, hogy egyeztettek-e Vitézyvel a visszalépésről

Legfontosabb

2024. július 26. – 07:05

Megkérdeztük Szentkirályi Alexandra kampányfőnökét, hogy egyeztettek-e Vitézyvel a visszalépésről
Hidvéghi Balázs, a Fidesz volt EP-képviselője, Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke – Fotó: Lengyel-Szabó Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz volt EP-képviselője, Hidvéghi Balázs volt Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke. A kormánypártok főpolgármester-jelöltje az utolsó pillanatban visszalépett, és arra kérte a választóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra. Hidvéghit a tusványosi fesztiválon arról kérdeztük, egyeztettek-e Vitézyvel a döntésről, hogy tekint utólag a villanykörtés kampányra, és ő maga mit fog ezután csinálni.

Kampányfőnökként hogy tekint arra utólag, hogy a Fidesz jelöltje visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől?

Egy olyan fontos politikai döntést hoztunk meg, és hozott meg Alexandra személyesen, amely ahhoz járult hozzá, hogy maximalizáljuk a Karácsony Gergely leváltására irányuló politikai akaratot. Látszik a végeredményen, hogy ez nagyon közel volt.

És kinek a döntése volt Szentkirályi Alexandra visszalépése?

Az ő saját döntése volt, hiszen ő volt a jelölt.

Egyetértett a döntéssel?

Elfogadtam a döntését, mert a méréseink és a számolások azt mutatták, hogy így van a legnagyobb esély arra, hogy eltávolítsuk Karácsony Gergelyt.

Akkor nem is volt erről vita belső körben?

Hát dehogynem, minden ilyenről van vita. Folyamatosan néztük a kampány alatt is azt, hogy hogyan alakulnak a számok. Ezek jó irányba alakultak, és jó tendenciát mutattak. Amikor eljött a választás előtti döntés pillanata, akkor ezt a döntést hoztuk meg.

Mikor tájékoztatták Vitézy Dávidot arról, hogy Szentkirályi visszalép, és arra kéri a választóit, hogy őt támogassák?

Nem tájékoztattuk. Alexandra közzétett egy Facebook-bejelentést a visszalépésről, és ez volt a tájékoztatás mindenki számára. Vitézy Dávidnak is.

Tehát se Vitézyt, sem az LMP elnökét, Ungár Pétert nem tájékoztatták előre a döntésről?

Nem. Mi a saját döntésünket hoztuk meg. Elég volt az, hogy Vitézy ezt akkor tudta meg, amikor mindenki más is.

Karácsony Gergely szerint egy eleve eltervezett lépés volt, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje vissza fog lépni Vitézy Dávid javára.

Karácsony Gergely ebben a témában sem találta el a helyes választ. Egy politikai kampány, egy választási versengés mindig nyitott könyv. Nem lehet előre tudni, mi hogyan alakul. Én egy nagyon pozitív és nagyon erős teljesítményt láttam Alexandrától. Szerintem kiváló jelölt, a legjobb jelölt a főváros élére, és nagyon remélem, hogy ha most nem is sikerült, de tud ő még Budapest főpolgármestere lenni. Biztos, hogy sokkal jobb főpolgármester lesz Karácsony Gergelynél.

Amikor Vitézy Dávid megtámadta a főpolgármester-választás eredményét, akkor fideszes szavazóköri delegáltak nyilatkozatait is csatolta a fellebbezéshez. Az Átlátszó cikke szerint a Fidesz helyi irodáiban gyűjtötték össze a nyilatkozatokat. Milyen formában vettek ebben részt?

Kampányfőnökként egyáltalán nem vettem részt ebben, nem tudok erről nyilatkozni, és tudomásom szerint nem csak fideszes szavazóköri delegáltak írtak nyilatkozatot.

De sok fideszes volt.

Értelemszerűen, hiszen nagy párt vagyunk, és ott voltunk minden szavazókörben. A nagyon szoros eredmény indokolta az újraszámolást, azért, hogy legyünk teljesen biztosak az eredményben.

A fideszes delegáltak közreműködése nem pont azt a narratívát erősíti, hogy mégiscsak volt valamifajta együttműködés a Fidesz és Vitézy Dávid között?

Csomó más szavazóköri delegált is részt vett. A Fidesztől tökéletesen független intézmény, a Kúria helyesen újraszámlálást rendelt el. Az eredmény jogerős, és senki nem vitatja.

Kézzel kellett kihúzni Szentkirályi nevét a szavazólapról, mert annyira az utolsó pillanatban lépett vissza, hogy már nem volt idő újranyomtatni a szavazólapokat, és ez sok szavazót összezavart. Ebben az időzítésben volt szándékosság?

Nem az volt a célunk, hogy összezavarjuk a választókat. Az látszik, hogy a különböző választókörökben eltérő módon huzigálták ki a neveket, volt, ahol láthatóan, volt, ahol annyira vékonyan, hogy az akár nyomdai hibának is tűnhetett. Ez helytelen, a jogalkotónak érdemes lesz tisztáznia, hogy a jövőben milyen módon kell a visszalépést jelölni a szavazólapon, hogy az ne okozhasson zavart. Ez egy tanulság.

Kudarcnak érzi a kampányt abból a szempontból, hogy mégiscsak Szentkirályi Alexandrának kellett visszalépnie?

A mérések azt mutatták, hogy hármas versenyben Szentkirályi Alexandra állt a második helyen, kettős versenyben viszont Vitézy Dávidnál mutatkozott reális esély arra, hogy leváltsuk Karácsony Gergelyt. A legfontosabb politikai célunk az volt, hogy eltávolítsuk a Karácsony–Gyurcsány-féle bagázst a főváros éléről. A főváros rossz közegben van, Karácsony Gergely alkalmatlanul hoz meg döntéseket. Ezért akartunk változást. Nyilván sajnálom, hogy ez éppen nem sikerült, ez kudarc is. De azt gondolom, hogy mi a magunk részéről mindent megtettünk a változásért.

Akkor ön elégedett volt Szentkirályi Alexandra kampányával?

Azt gondolom, hogy ez egy jó kampány volt, hiszen a felmérések szerint is folyamatosan nőtt Szentkirályi Alexandra támogatottsága. Azt hiszem, egy jelöltnél ez az, amit egy kampánynak el kell érnie. Mi végig világos és erős üzeneteket fogalmaztunk meg.

Mennyire tudott menni azzal a vonallal, hogy Szentkirályi a kampányában hol egy villanykörtét csavart be, hol egy kátyú mellé guggolt le, hol egy méhlegelőt kaszált le?

Nagyon helyesnek és ötletesnek gondoltam ezeket. Ha elhanyagoltság van a fővárosban, arra fel kell hívni a figyelmet. Ez egy ellenzéki pozícióból induló jelöltnél teljesen nyilvánvaló lépés. Az pedig, hogy ki mennyire tud becsavarni egy villanykörtét… A témát Karácsony Gergely nyitotta meg azzal, hogy közölte, ilyeneket nem szokott csinálni. Ezek könnyedebb elemei voltak a kampánynak, jól működtek, betaláltak, az internetes interakciók is ezt igazolták vissza.

Szentkirályi Alexandra és Hidvéghi Balázs a Békemeneten 2024. június 1-jén – Fotó: Ránki Dániel / Telex
Szentkirályi Alexandra és Hidvéghi Balázs a Békemeneten 2024. június 1-jén – Fotó: Ránki Dániel / Telex

Mit gondol arról a narratíváról, hogy az elmúlt fél évben három meghatározó női politikus is félre lett állítva a Fideszben?

Kikre gondolnak?

Novák Katalinra, Varga Juditra, és harmadikként Szentkirályi Alexandra sem vitte végig a kampányát.

Alexandra esetében egyáltalán nem értek egyet a kijelentéssel. Ő pont hogy nem lett félreállítva. A budapesti szervezet elnökének nevezték ki, ő fogja vezetni a Fidesz fővárosi frakcióját is. Épp helyzetbe hoztuk, és hosszú távon számolunk vele.

Az ellenzék részéről hangzott el a kritika, hogy a Fideszben csak úgy tekintenek a nőkre, mint akik egy ideig betöltenek egy kijelölt pozíciót, aztán félreállítják őket.

Ezeket az ellenzéki megszólalásokat nem kell komolyan venni.

Ön nem tapasztal ilyen jelenséget?

Dehogyis, pont ennek az ellenkezőjét.

A Fidesz kivel tud majd együttműködni a Fővárosi Közgyűlésben?

Rendkívül nehéz politikai helyzet alakult ki a közgyűlésben, és nehéz lesz ebben a konstellációban együttműködéseket kötni. De ismerve Szentkirályi Alexandrát, ő mindenkivel együtt fog működni, aki a főváros érdekében dolgozik, és javítani akar Budapest színvonalán.

Orbán Viktor a választás után azt mondta, hogy Budapesten a Fidesz szervezetének megerősítése elmaradt, és a fővárosban a leggyengébb a párt szervezettsége. Ebből mit tapasztaltak a kampány alatt?

Alapvetően egyetértek ezzel a kijelentéssel, de annyit hozzátennék, hogy a főváros egy rendkívül nehéz politikai terep. Az ország egyik, ha nem a legbonyolultabb politikai terepe. Alexandrát egy rendkívül ambiciózus, tehetséges, jó humorú és jó stílusú embernek ismertem meg. Jó kezekben lesz a budapesti Fidesz, és ha tudok, akkor szívesen segítek a jövőben is, hogy megerősödjünk a fővárosban.

Június 9-ig tartott az önök együttműködése Szentkirályi Alexandrával, vagy valamilyen formában még fognak együtt dolgozni?

A megbízatásom a kampányfőnöki teendőkre szólt, ez a választással értelemszerűen véget ért. De a jövőben is szívesen segítek Alexandrának, nagyon jóban vagyunk, tisztelem, szeretem őt.

Tíz év után otthagyja az Európai Parlamentet. Miért nem folytatja?

Felkérést kaptam a Fidesz elnökségétől, hogy itthon folytassam a politikai karrieremet. Ősztől a magyar Országgyűlés képviselője leszek, erre készülök most nagy lelkesedéssel.

Lesz valamilyen tisztsége a magyar parlamentben?

Ezt majd a megfelelő időben nyilvánosságra fogjuk hozni. Addig egy kis türelmet kérek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!