Az Átlátszó szerint kerületi Fidesz-irodák gyűjtötték a nyilatkozatokat Vitézy fellebbezéséhez, Vitézy szerint az történt, amit a törvény előír

2024. július 18. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Átlátszó oknyomozó portál csütörtökön megjelent cikke szerint formanyomtatványokon nyilatkoztatták a budapesti szavazatszámlálókat Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez arról, hogy a szavazókörzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat. A lap azt írja, hogy a Vitézyre adott szavazatok vesztek el ott, ahol a választók a Fidesz korábbi jelöltjét, a választás előtt két nappal visszalépett, és emiatt a szavazólapokról vékony tollal kihúzott Szentkirályi Alexandrát is beikszelték.

A lap szerint az újraszámlálás során aztán a nyilatkozatoknak több mint a felénél nem találtak tévesen érvénytelenített voksot az adott szavazókörökben. Az Átlátszó több számlálóbiztost is szúrópróbaszerűen felhívott, és nyilatkozataikból az derült ki, hogy a Fidesztől keresték meg őket a nyilatkozattal, vagy a helyi Fidesz-irodában íratták alá velük a papírt.

Kerestük Vitézy Dávidot, hogy megtudjuk az álláspontját az ügyben. „Mi is kerestünk meg szavazóköri delegáltakat, ellenzékit és fideszest is, civilt es önkormányzatit is, és nagyon sokan jelentkeztek nálunk önként, az e-mail címen keresztül is. Ezt várja a jogszabály tőlünk, hiszen ez az újraszámláláshoz szükséges jogsértés valószínűsítés egyetlen módja ilyen esetben. Számos ellenzéki vagy önkormányzati delegált nyilatkozata is szerepel a leadottak között” – írta Vitézy Dávid.

A volt főpolgármester-jelölt később a Facebookon is posztolt a témáról, azt írta, pontosan az történt, amit és ahogy a törvény előír.

„Ahogy a visszaemlékezések alapján rekonstruálni lehetett, hogy egyes szavazókörökben hibás elszámolás, jogsértés történt, ez kellő valószínűséggel támasztotta alá az NVB előtt az újraszámlálást, mely végül az elvégzését követően indokoltnak is bizonyult” – írta Vitézy Dávid, és megismételte azt, amit már korábban is mondott, hogy szerinte a probléma az, hogy ilyen szoros eredménynél nem automatikus a szavazatok újraszámlálása.

Az újraszámolás után 293 szavazattal Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, ezután elsőként interjúzunk Vitézy Dáviddal és Karácsony Gergellyel, élőben, a videót itt nézheti meg újra, erről készült összefoglaló cikkünket pedig itt olvashatja. A június 9-ei volt Budapest leghosszabb főpolgármester-választása, ennek fordulatos történetét ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!