Annak a vezetőnek is jutott a főváros 172 milliós prémiumkeretéből, aki már a MÁV-hoz igazolt

2024. július 25. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

172 millió forint prémiumot osztott szét a Fővárosi Önkormányzat a budapesti tulajdonban lévő cégek vezetői között – derült ki a Népszava cikkéből.

A lap szerint „a prémium toplista első három helyezettje: Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) Zrt., Walter Katalin Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt., valamint Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója. Ők egyenként 11 millió forintnál is többet tehettek zsebre.”

Már nincs ott, de a 10 milliós prémium még járt neki

A Karácsony Gergely főpolgármester által is jóváhagyott jutalmazási listán van Szarka Zsolt, aki 2021. 04. 01. és 2024. 05. 31. között töltötte be az operatív vezérigazgató-helyettesi pozíciót a BKK-nál. Szarka azóta már a MÁV-start Zrt. vezérigazgató-helyetteseként dolgozik, a BKK azonban a Népszavával közölte, így is jár a 10,2 millió forintos prémium, mivel az „a 2023-as célokra és teljesítményre vonatkozott”. Szarka felelősségi körébe a BKK-nál az IT, a gazdasági és jogi területek, a Digitalizációs Projektiroda, valamint az üzemeltetés irányítása tartozott.

Karácsony korábbi indoklása szerint a prémium bizonyos fokig a javadalmazás része: az érintettek éves javadalmazásuk 72 százalékát kapják meg személyi alapbérként, a további 28 százalékhoz a célok teljesítése esetén jutnak hozzá. Ez történt most, a prémiumok kiosztásával, mivel ez jogszerűen jár.

De Karácsony szerint egyébként is kiérdemelték a jutalmazottak a prémiumot: „a budapesti közszolgáltató cégek vezetői és dolgozói emberfeletti erőfeszítésekkel biztosították, hogy a folyamatos kormányzati elvonások és kivéreztetés ellenére a közösségi közlekedés, a szemétszállítás vagy a távhőellátás folyamatosan működjön”.

A főpolgármester megjegyezte, hogy a fővárosi cégek vezetői jóval kevesebbet keresnek, mint a közszolgáltatásokat nyújtó állami cégek vezetői: a MÁV vezérigazgatójának éves javadalmazása a prémiumokkal együtt 72 millió forint, a BKK vezetőjéé kevesebb mint 48 millió forint – holott a BKK több utas szállítását szervezi meg, mint a MÁV, és kánikula esetén sem kéri arra az embereket, hogy halasszák el az utazásukat, jegyezte meg Karácsony, aki ezzel arra emlékeztetett, hogy a MÁV többször is kérte az utasokat, válasszák a buszos közlekedést, mert olyan sok a késés a vonatoknál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!