Hiába kéri a MÁV az utazások elhalasztását, júniusban 62 százalékkal többen utaztak vonatokon, mint egy éve

2024. július 22. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

Idén júniusban 62 százalékkal többen utaztak vonaton, mint egy évvel korábban – válaszolta a Népszava megkeresésére a vasúttársaság. Annak ellenére van ez így, hogy a MÁV többször is kérte az utasokat, válasszák a buszos közlekedést.

A nagy melegben tíz nap alatt tízezernél is több járat késett, közel 500 pedig el sem indult. Ezért kérte azt a MÁV korábban, hogy az utasok használják inkább a buszokat, mert a Volán járatainak 84 százalékán van klíma, míg a vonatoknak csak a 40 százalékán, de közel a felük „nem teljes értékű klímaberendezés”. A vasúttársaság az RTL-nek azt mondta: július 5. és 15. között a 35 ezer járat 30 százaléka késett, a vonatok 1,6 százaléka el sem indult.

Lázár János közlekedési miniszter tavaly egy 1200 milliárdos vasúti pályafelújítási és járműbeszerzési programot hirdetett meg. A MÁV Népszavának küldött válasza szerint a kormány már tárgyalta a MÁV-START járműfejlesztési stratégiáját, és a járműállomány fiatalítása, korszerűsítése érdekében a MÁV-START kidolgozott egy járműfejlesztési stratégiát, melyben szerepel vontatójárművek, személykocsik és motorvonatok beszerzése is. Az ehhez szükséges műszaki feltételek meghatározása történt meg.

„Míg Európa-szerte, és a környező országokban is iszonyatos tempóban épülnek új vasútvonalak, és veszik az új járműveket, addig idehaza eljutottunk oda, hogy nemhogy vasutat építeni, de üzemeltetni sem tud már az ország” – foglalta össze a Népszavának az eltelt egy-másfél év fejleményeit Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. Szerinte a probléma az, hogy nincs pénz új kocsikra, heti szinten áll meg végleg egy mozdony vagy motorvonat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!