Rákérdeztek Polt Péternél, mire mennek el a milliós díjazások két vagyonkezelő alapítványnál

2024. július 22. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu korábban arról írt, hogy tavaly összesen 402 millió forintot költött el a Közép-Európai Oktatási Alapítvány, ami eredetileg azért jött létre, hogy megvalósuljon az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén megálmodott bentlakásos nemzetközi elitiskola. Ebből mindmáig semmi nem valósult meg, az alapítvány főigazgatója és helyettese mégis havi 750-750 ezer forintot vesz fel. Bérekre és járulékokra összesen 47,5 millió forintot költött a Szijjártó Péter külügyminiszter által létrehozott alapítvány.

Hasonló a helyzet a Fudan Hungary Alapítványnál. Egyre inkább úgy tűnik, hogy semmi nem lesz a kínai Fudan Egyetem budapesti campusából, ennek ellenére az alapítvány kuratóriumának tagjai és a felügyelőbizottsági tagok jelentős tiszteletdíjat kapnak. A kuratóriumi tagoknak 34,6 milliót, az fb-tagoknak 15,9 milliót, az ügyvezetésnek pedig 27,7 milliót fizettek ki összesen az előző évben.

A Fudan Hungary Alapítvány és a Közép-Európai Oktatási Alapítvány ügyében írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez a DK országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes. Arra volt kíváncsi, hogy végeznek-e érdemi munkát a Közép-Európai Oktatási Alapítvány vezetői és a Fudan Hungary alapítvány kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagjai. „Írásbeli kérdését tartalmilag feljelentésként értékeltem, és azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbítottam” – írta válaszában a legfőbb ügyész.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!