Százmilliókat költöttek el tavaly az OPNI helyén épülő elitiskola alapítványára, de még egy kapavágás sem történt a területen

2024. július 1. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Már működnie kellene annak a bentlakásos nemzetközi elitiskolának, amely az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyén épülne, de még az építési-bontási terveket sem adták le az építési hatóságoknak, írja a 24.hu.

Az iskola létesítésére létrehozott Közép-európai Oktatási Alapítvány kuratóriumi elnöke, Magyar Levente külügyi államtitkár 2020-ban még azt nyilatkozta, hogy 2023-ban szeretnék megnyitni a bentlakásos iskolát, amit viszont csak akkor lehet tartani, ha minden jól alakul, beleértve a költségvetés helyzetét is. Pedig 2023 őszén a kormány 3,5 milliárd forintot adott a projekt megvalósítására.

A lap az alapítvány friss beszámolójára hivatkozva azt írja, az egyelőre csak viszi a pénzt: tavaly összesen 402 millió forintot költöttek el különféle szolgáltatásokra. Ingatlanüzemeltetésre például 227,9 millió forintot, tanácsadói díjakra 110,8 milliót, jogi szolgáltatásra 32 milliót költöttek, míg az alapítvány főigazgatója, Pacsay-Tomassich Orsolya és helyettese egyaránt 750–750 ezer forintos havi díjazásban részesült. A kuratórium tagjai viszont nem veszik fel a tiszteletdíjukat.

A Közép-európai Oktatási Alapítványt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter alapította, Pacsay-Tomassich pedig egy másik, szintén Szijjártó által alapított vagyonkezelő alapítványban, a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványban is főigazgatói posztot lát el, ott 3,2 millió forintos fizetést kap.

Az egykori OPNI összesen 63 ezer négyzetméteres műemlék épületének felújítását 110 milliárd forintra becsülik a szakértők, az alapítvány pedig alig 3,5 milliárd forint értékű vagyont kapott. A lap szerint a költségvetés jelenlegi helyzetében így nem nagyon látszik, honnan lehetne további forrást találni a projekthez, miután EU-s pénzekre sem számíthatnak, mivel az Európai Tanács másfél évvel ezelőtt megtiltotta a magyar kormány által létrehozott vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos támogatások kifizetését.

Korábbi sajtóértesülések szerint az oktatás elindítását csak 2032-re tervezi a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!