Szijjártó Péter: Nehezen tudom türtőztetni magamat, hogy ne használjak durva kifejezéseket

2024. július 19. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Alaposan felbosszantotta magát Szijjártó Péter, amikor a libanoni külügyminiszterrel tartott budapesti sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij nyilatkozatáról kérdezte az ATV. Az ukrán elnök finoman, de félreérthetetlenül leárulózta Orbán Viktort a moszkvai útja miatt.

A külgazdasági és külügyminiszter azzal kezdte a választ, hogy igyekszik néhány olyan kifejezést magában tartani, ami először az eszébe jutott az ukrán elnök szavairól. Arról beszélt, hogy Ukrajnában ezrével halnak meg az emberek és tízezrek hagyják el az országot a háború kitörése óta. „Mind láthatják azokat a videókat, ahogyan az ukránok soroznak. Nagyon érdekes, hogy ezen a Nyugat nincs felháborodva, hogy az NGO-k még nem verik az asztalt. Nagyon érdekes, hogy azok, akik emberi jogokról szoktak beszélni, most hallgatnak. Szégyen, hogy az emberi jogi szervezetek nem szólalnak fel” – jelentette ki Szijjártó.

„És itt vagyunk mi, akik hajlandók és elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy beszéljünk arról, hogy békét kell teremteni, és akkor Ukrajna elnöke ilyen minősíthetetlen szavakkal illeti a magyar miniszterelnököt. Ezt nagyon nehezen tudom elfogadni, feldolgozni és türtőztetni magamat, hogy ne használjak durva kifejezéseket” – fogalmazott a külügyminiszter.

Azt ígérte, a magyar kormány folytatja a békemissziót, mert ha nem sikerül hamarosan békét teremteni, akkor az a nagyon durva helyzet állhat elő szerinte, hogy „az eddiginél is brutálisabb jelenetek történhetnek a frontvonalon, az eddiginél is nagyobb lesz az eszkaláció veszélye, és akkor nehogy a kontroll kicsússzon a kezünk közül, és nehogy egyszer csak azt lássuk, hogy egész Európa lángba borul”.

Szijjártó szerint Zelenszkij is megpróbálja belerángatni a NATO-t az orosz–ukrán háborúba. Ha akár csak egy NATO-ország csatlakozna, akkor világháború lesz, tette hozzá.

„Reménykedünk abban, hogy majd az elnök úr is partner lesz ebben, hogy megmentsük az ukrán emberek életét.”

Zelenszkij arról beszélt az Európai Politikai Közösség (EPC) nevű kormányközi szervezet csúcstalálkozóján, hogy szerinte közös fellépéssel sikerült megőrizni az egységet Európában, és így Putyin elhibázta az elsődleges célját. „Megpróbálhatja megkörnyékezni önöket, vagy egyesével felkeresheti néhány partnerüket, megpróbálhatja megkísérteni önöket vagy nyomást gyakorolni önökre, megzsarolni önöket, hogy egyikük elárulja a többieket. Mi megőrizzük az egységünket” – mondta Zelenszkij, majd még egyértelműbben utalt Orbán Viktorra. „Ha valaki Európában a hátunk mögött vagy akár más kárára próbálja megoldani a problémákat, ha valaki a háború fővárosába akar utazni, hogy beszélgessen – és esetleg a közös érdekeink ellenében vagy Ukrajna vagy más országok kárára ígérjen valamit –, akkor miért kellene egy ilyen személyt figyelembe vennünk? Az EU minden problémáját meg tudja oldani e nélkül az egyén nélkül is.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!