Sulyok Tamás határozatban közölte, nem nagyon fog kegyelmi kérvényt aláírni

2024. július 19. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva


Sulyok Tamás köztársasági elnök az „egyéni kegyelmezés jogának gyakorlása során alkalmazandó szempontokról” tett közzé egy határozatot a csütörtöki Magyar Közlönyben, miután a második negyedében sem hozott semmilyen döntést kegyelmi kérvényekről. Az elmúlt 35 évben nem volt olyan, hogy fél éven át semmilyen, se támogató, sem elutasító döntés ne szülessen, mostanra azonban akár 3-400 kérelem is várhat döntésre – köztük Karsai Dániel ALS betegségben szenvedő alkotmányjogászé is.

A határozat szerint gyökeres változásra nem lehet számítani, ugyanis a megjelentek szerint

a kegyelmezés nem irányulhat a bíróság döntésének felülbírálatára, nem jelent fellebbezési fórumot és nem érinti a bűnösség kérdését,

Sulyok is csak különös méltánylást érdemlő okok esetén élhet vele.

A 24.hu összesítése szerint az elnök „csak méltányossági és humanitárius szempontokat mérlegelve, olyan esetben dönthet arról, hogy egy egyedi ügyben lemond az állami büntetőigényről, ha olyan különös méltánylást érdemlő okok állnak fenn, amelyeket a bíróság nem értékelhetett”. Ezen felül „a döntésnek összhangban kell állnia a társadalom igazságérzetével, a sértettek, áldozatok érdekeit és szempontjait is nyomatékosan figyelembe kell venni”.

A köztársasági elnök a közérdekű munka tartalmának, illetve a pénzügyi büntetés mértékének mérséklését vagy elengedését akkor tartja megfontolhatónak,

ha az illető egészségi állapota súlyosan romlott, vagy úgy változtak meg a körülmények, hogy azt a bíróság korábban nem tudta figyelembe venni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!