Fél éve semmilyen kegyelmi kérvényről nem döntött a köztársasági elnök

2024. július 9. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább folytatódott az első negyedévi tendencia: a második negyedében sem hozott semmilyen döntést kegyelmi kérvényekről Sulyok Tamás köztársasági elnök – írja a Hvg.hu, amely az igazságügyi minisztérium második negyedéves statisztikájából szedte ki az adatot. A lap azt írja, hogy az elmúlt 35 évben nem volt olyan, hogy fél éven át semmilyen, se támogató, sem elutasító döntés ne szülessen, mostanra azonban akár 3-400 kérelem is várhat döntésre – köztük Karsai Dániel ALS betegségben szenvedő alkotmányjogászé is.

A köztársasági elnöknek nincs törvényben foglalt kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy milyen határidővel kell döntenie a kegyelmi kérvényekről, ennek ellenére 1990 óta nem történt ilyen, hogy fél évig szüneteljen a döntés.

Az államfői döntésekben július elsejétől változás is van: az Orbán Viktor által írt tizenharmadik Alaptörvény-módosítás értelmében szűkül az államfő kegyelmi jogköre, és a módosítással eltörölték az igazságügyi tárca előkészítő és kontrollszerepét is. A kegyelmi aktát a jövőben a Sándor-palota kezeli és készíti elő, az igazságügyi miniszter pedig nem tesz javaslatot arról az államfőnek, és ellenjegyeznie sem kell a döntést.

Novák Katalin volt köztársasági elnök tavaly áprilisban a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki segítette a pedofil igazgatót a rá terhelő vallomást tévő gyerekek kényszerítésében. Az ügybe belebukott Novák, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit, valamint lemondott a református egyház zsinati elnökségéről a K. Endre kegyelmét javasló Balog Zoltán, aki viszont a püspöki címét megtartotta.

A botrány kirobbanása után online influenszerek százezres tömeget megmozgató tüntetést szerveztek a Hősök terén, az Odakint most szörnyek járnak című rendezvényt követően pedig néhány nap alatt több mint 200 millió forintot gyűjtöttek össze az Utcáról Lakásba Egyesületnek. További cikkeinket a K. Endre-ügyben itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!