Nem sikerül felújítania a fővárosnak a haldokló Rác fürdőt, eredménytelen lett a tender

2024. július 19. – 09:24

Nem sikerül felújítania a fővárosnak a haldokló Rác fürdőt, eredménytelen lett a tender
A Rác fürdő épülete 2020-ban – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az ötödik önkormányzati ciklus óta nem sikerül felújítani a Rác fürdőt, eredménytelenül zárult most is a felújítás miatt kiírt meghívásos közbeszerzési eljárás, írja a Népszava. Nem sikerült eladni vagy kiadni a fürdő mellett álló hotelt sem, egyetlen ajánlat sem érkezett.

A 2009 óta készenlétben álló fürdőt 2021 májusában vásárolta meg a főváros fürdő cége 5,1 milliárd forintért. A fürdő és a mellette álló, 67 ágyas hotel 2010-ben a nyitás kapujában állt, de azóta sem sikerült életet lehelni belé. Idén szeptemberben kerül már a hatodik közgyűlés elé a fürdő sorsa.


A fürdő felújítására 2002-ben hozott létre a főváros közös céget egy magánbefektetővel. A beruházó a felújításért cserébe azt kérte, hogy felhúzhassa a szállodát az épület mellé. 2005-ben kezdődtek el a munkák, 2010-re ígérték a nyitást. Ekkor lett főpolgármester Tarlós István, aki perre vitte a főváros és a befektető közös cégét. A hitelező bank időközben felmondta a szerződést, a főváros pedig felszámolási eljárást kezdeményezett a beruházó céggel szemben.

A Karácsony Gergely vezette főváros több mint ötmilliárd forintért egy árverésen szerezte vissza 2021-ben az épületeket. Akkor azt remélték, 2022-ben kinyithatja kapuit a fürdő. Eddigre azonban a korábban szinte teljesen kész fürdő 45 százalékos állapotra romlott le. Közel két év után létrejött egy felújítási terv, amit tavaly hagyott jóvá a főváros: erre nem találtak most kivitelezőt. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. erről a Népszavának annyit írt: „a beruházás forrásigényét figyelembe véve a folytatáshoz a Fővárosi Közgyűlés döntése szükséges”.

A tender kiírásakor 2025-ös nyitásban bíztak, valószínűleg ez sem fog sikerülni. A főváros, valamint a BFVK két pályázatot futtatott a Rác Hotellel, egyet értékesítésre, egyet pedig hosszú távú bérbeadásra és üzemeltetésre: erre sem érkezett jelentkező.

A főváros azért is próbálkozik olyan önkormányzati ingatlanok értékesítésével, mint a Rác Hotel, mert az önkormányzatnak vészesen fogynak a tartalékai, ahogy arról a főpolgármester, Karácsony Gergely és Kiss Ambrus is beszélt egy áprilisi sajtótájékoztatón. Ekkor az is elhangzott, hogy a főváros fizetésképtelenné válhat nyárra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!