Fizetésképtelenné válhat a főváros nyárra, túlélőprogramra készül Karácsony Gergely

2023. április 13. – 15:54

Fizetésképtelenné válhat a főváros nyárra, túlélőprogramra készül Karácsony Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli megszorításokra szorul a fővárosi vezetés, mert már a nyár közepére fizetésképtelenné válhat az önkormányzat. Erről beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. A fővárosi Fidesz szerint a főpolgármester-helyettes háromhavonta a főváros csődjével riogat.

A jelenlegi cash-flow adatok szerint júniusban 32,1, júliusban 52,6, augusztusban pedig 76,1 milliárd forint hiányozhat a főváros bankszámlájáról.

Ha a 25 milliárd forintos mínuszt átlépik, nem tudják tovább finanszírozni a feladatokat, azaz csődbe jut Budapest.

Az elmúlt hetekben Kiss Ambrus több kormányzati szereplőnek is megmutatta az adatokat és előrejelzéseket. Azon kívül, hogy a főpolgármester-helyettes kapott egy pohár vizet a tárgyalásokon, állítása szerint nem sok sikerrel járt, a kormányzati szereplők semmilyen hajlandóságot nem mutattak a megoldásra.

Karácsony Gergely ezért arra kérte Kisst, hogy állítson össze egy úgynevezett túlélőprogramot jövő hét közepére, hogy milyen lépésekkel tudná átvészelni a főváros a nyarat.

Rendkívüli főpolgármesteri kabinetülést hívnak össze, és az áprilisi közgyűlésen – két hét múlva – már konkrét lépésekről dönthet a közgyűlés.

A főpolgármester két tabut határozott meg előzetesen: a közszolgáltatások jelenlegi szintjét fenn kell tartani, és a béreket ki kell fizetni. „Minden más kérdés nyitott” – tette hozzá Kiss.

Március közepén már csődközelben volt Budapest

„Túléljük 2023-at, ha beledöglünk is” – mondta Karácsony Gergely még tavaly ősszel. Az első három hónapot túlélte a Fővárosi Önkormányzat, de Kiss Ambrus szerint már ez sem volt magától értetődő.

Volt olyan pillanat ugyanis március közepén, amikor mínusz 19 milliárd forint volt a főváros bankszámláján.

Ha még 6 milliárd forinttal kevesebb lett volna, akkor finanszírozási gondok léptek volna fel.

Kiss részletesen ismertette a sajtótájékoztatón az elmúlt évek gazdasági adatait. Míg a működési bevételek szinte változatlanok 2019 óta, a kiadások évről évre drasztikusan nőttek az infláció, az energiaválság, a kamatkiadások és a kormányzati döntések miatt.

A főváros számításai szerint a közvetlen kormányzati döntések 148 milliárd forintot vettek el Budapesttől.

Ebben benne van a szolidaritási hozzájárulás emelése, amely három év alatt 67,7 milliárd forintos kiadást jelentett Budapestnek. Az iparűzési adó jogszabályi környezetének megváltoztatása, majd a felezése pedig összesen 80,5 milliárd forinttal csökkentette a Fővárosi Önkormányzat bevételeit. „Ha ez a pénz most itt lenne, a Petőfi híd felújítását terveznénk” – mondta a főpolgármester-helyettes.

21 milliárd forinttal kell május végéig kihúzni

2023 első negyedévében 93,7 milliárd forintnyi bevétele volt a fővárosnak, és 72,4 milliárd kiadása. Kiss arról beszélt, hogy

a jelenlegi 21,3 milliárd forintos egyenleggel kellene eljutnia a fővárosnak május 31-ig, amikor az iparűzési adó egy részét megkapja.

A nagyobb tétel azonban csak szeptember 15-én érkezik meg.

„Az energiaválságot becsúszó szereléssel próbáltuk meg kezelni. Tizenegyes nem lett belőle, de a labda legalább lassabban gurul a gólvonal fele” – fogalmazott a sajtótájékoztatón a főpolgármester-helyettes. A főváros vezetése már 2022 nyár elején elkezdett arról beszélni, hogy az energiaválságot kezelni kell, és nagy baj lesz. Sokan azzal támadták Karácsony Gergelyt akkor kormányzati oldalról, hogy miért akar beleszólni az emberek életébe.

„Három hét alatt megváltozott a világ, de nekünk ez a három hét elegendő volt, hogy felkészüljünk valamilyen szinten” – folytatta Kiss. Bevezették az úgynevezett Budapest-modellt, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb energiafogyasztóknál (pl. közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás) napi áron szerzi be a Fővárosi Önkormányzat az áramot. „Ha ezt nem tettünk volna, akkor az első három havi adatok alapján 29 milliárd forinttal nagyobb lenne a kiadás” – jegyezte meg Kiss.

Ha ezt a 29 milliárd forintot nem sikerült volna megspórolni, a főpolgármester-helyettes szerint már ma sem lenne miről beszélni, mert csődbe jutott volna Budapest.

A budapesti Fidesz Facebook-oldalán reagált Kiss Ambrus bejelentésére. „Ismét csak a szokásos a főváros baloldali vezetésétől: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csaknem háromhavonta a főváros csődjével, a BKV leállásával riogat” – írták. Szerintük a pazarló, rossz városvezetés miatt továbbra is „folyik a pénz a kasszából”, példának hozták az „az elhibázott reklámtendert”. Hozzátették: az előző ciklusban elkezdett beruházások a csúszások miatt több tízmilliárddal lettek drágábbak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!