Az uniós kormányfők között Orbán Viktor fizetése a legnagyobb az átlagbérhez viszonyítva

2024. július 19. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

„A kanyarban előzünk” – ígérte többször is az elmúlt években Orbán Viktor. Sikerült neki, az Európai Unión belül a magyar miniszterelnök fizetése a legnagyobb, ha azt az ország lakosságának bruttó átlagbéréhez viszonyítjuk, derült ki az Átlátszó cikkéből.

Orbán Viktor idén már havi bruttó 6,3 millió forintot keres, ami azt jelenti, hogy a magyar átlagbér összegének 9,5-szörösét kapja kézhez minden hónapban. A magyar kormányfő kétszer annyit keres, mint spanyol és háromszor annyit, mint bolgár kollégája.

Az Átlátszó cikke szerint a magyar kormányfőnél csak hét uniós miniszterelnöknek van nagyobb fizetést. A legnagyobb összeget Olaf Scholz német kancellár kapja, évi bruttó 348 300 eurót, vagyis havi kb 29 ezer eurót (bő 11 millió forintot) keres. Ez azonban csak 5,9-szer több a német átlagbérnél.

Az átlagbérhez viszonyítva Orbán fizetése egyértelműen kiemelkedik az uniós mezőnyből. A magyar miniszterelnököt szlovák kollégája, Robert Fico követi, akinek keresete 7,6-szorosa a lakossági átlagnak. Harmadik helyen pedig a cseh kormányfő, Petr Fiala áll, aki bár majdnem ugyanannyit kap, mint Fico, ez a cseh átlagbérhez viszonyítva 6,1-szeres összeg.

Orbán közel ugyanannyit keres, mint a dán kormányfő, aki csupán 4200 euróval kap többet nála egy évben. Ám Dániában ez az összeg jelentősen arányosabb: csupán 2,7-szer több Dánia első emberének fizetése, mint a dán átlagkereset.

A magyar kormányfő fizetése évekig változatlan volt, majd egy 2022-es törvénymódosítással emelte meg az Országgyűlés. Miniszterei, államtitkárai fizetéséről Orbán dönt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!