Gyurcsány Ferenc: Magyarországnak nem Gyurcsány-problémája van

2024. július 16. – 19:37

Gyurcsány Ferenc: Magyarországnak nem Gyurcsány-problémája van
Gyurcsány Ferenc – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A sajtó egy része politikai értelemben meg akarja ölni, csak azért, mert ő Gyurcsány. Miniszterelnöki ambíciói most nincsenek, amennyiben pedig 2026-ban az a helyzet áll elő, hogy lesz összefogás, és a többség Magyar Pétert támogatná, akkor a DK „hosszan le fog ülni”, és dönt – mondta Gyurcsány Ferenc a Telexnek négy év után adott interjújában, amiből a legfontosabb állításokat ebben a cikkünkben szedtük össze.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az a politikus meg fog bukni, aki őket és Orbán Viktort egyszerre akarja leváltani. Gyurcsány Ferenc a közel másfél órás interjúban beszélt a legutóbbi választásról, a DK sajtóhoz fűződő viszonyáról, saját szerepéről és a „határozottabban” megjelenő pártjáról.

Gyurcsány már az elején kijelentette: számukra az egyik fontos tanulság, hogy ami nem tisztességes, nem becsületes, annak neki kell menni. Hitt abban, hogy a teljesítmény delegitimálja a gyurcsányozós magatartást. „Az egyik tanulság, amit mi levontunk – jól vagy rosszul –, hogy egy frászt.” A pártelnök Dobrev Klára szereplését jónak tartja, azért ő volt az arca a pártnak, mert a jelöltet szerették volna megmutatni a választóknak. „Ez a szerep befejeződött, nincs semmilyen jelöltsége, a normál alaphelyzet áll elő: a párt elnöke vezeti a pártot.” Gyurcsány ezért a mostani „küzdelmes szakaszban” operatívabban vesz majd részt a DK életében, ígérte.

A sajtó nagy része rosszabb állapotban van, mint a DK

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy mindenkinek lehet sajtója, ha arról pontosan lehet tudni, micsoda. „Ha önök kiteszik, hogy kik a támogatóik, akkor legitim, ha titkolják, akkor nem legitim” – fogalmazott. A politikus szerint saját sajtója a DK-nak nincs. Állítása szerint a Nyugati Fény nevű oldallal nincs kapcsolatuk, a főszerkesztővel az utóbbi egy évben nem találkozott, de a politikust nem zavarja, hogy van olyan szerkesztőség vagy főszerkesztő, aki az ő álláspontjukat képviseli. Ettől függetlenül nem szokta nézni, hogy mi jelenik meg ott, de máshol is csak címeket olvas.

Amikor a DK és a Fidesz sajtófelfogásának hasonlóságait vetettük fel neki, azt mondta, hogy a DK-t a Fidesszel, Gyurcsányt Orbánnal nem lehet egy lapon említeni. Ő „egy tisztességes, de messze nem tökéletes alkotmányos demokrata”, Orbán pedig „egy autoriter politikai gazember”.

„A magyar közélet rendkívül fertőzött.” A legnagyobb vitája a „magát függetlennek mondó” sajtóval, hogy politikai szerepet vállalnak. Szerinte ha egy lap „leplezetlen az egyik pártot támogatja, és leplezetlen a másikat öli, akkor ők (azaz a DK) felveszik a kesztyűt”. Az Indexről szerinte kijelenthető, hogy a kormány befolyása alatt áll, de azért ment oda először nyilatkozni a választás után, mert Rónai Egon műsorában partneri viszonyra számított. Ő mindenhova elmegy, ahol kérdeznek és nem vádolnak.

„Engem bántsanak akkor, ha butaságot csinálok. Csak azért, mert Gyurcsány vagyok, ne, csak azért, mert politikus vagyok, ne.”

Szerinte ebből a magyar nyilvánosság egy része sportot űz. Azt nem kifogásolja, hogy a sajtó ellenőrizze a pártokat, de „nem lehet náci szöveget írni, a másik emberi méltóságát sérteni” – utalt a 444.hu, a párt által már korábban is vitatott véleménycikkére, ami után „politikai ellenfélnek” jelölték meg a portált. A lap Gyurcsány állítása szerint azon dolgozik, hogy őt „eltakarítsa”, ezért joggal kezelik politikai ellenfélként. A 444 szerinte velük kapcsolatban szisztematikusan hazudik. Hozzátette: ott is vannak kiváló írások, a 444-előfizetését sem mondta le. „De közben azt éreztem, hogy ezek a csávók politikai értelemben meg akarnak ölni” – mondta.

„A magyar sajtó ma nem hazudik kevesebbet, mint a politika világa, a magyar sajtó minősége nem jobb, mint a sokat szidott ellenzéki pártok.” Szerinte a magyar független sajtó nagyobb része rosszabb állapotban van, mint jelenleg a DK.

„Ne azzal foglalkozzon, hogy én miért csinálom”

„A felelősségvállalás, az nem a lemondás szinonimája” – válaszolta a pártelnök arra a kérdésre, hogy a június 9-i választás után, amin a DK az MSZP-vel és a Párbeszéddel összefogva is csak 8 százalékot ért el, mérlegelték-e, hogy távoznia kellene, vagy a háttérbe vonulnia. „A felelősségvállalás szembenézés, hogy követtél-e el hibát, volt-e olyan tévedésed, amelyet most a szemedre kell hányni. Ezt kell megvitatni.”

A vezető legvégső felelősségének azt tartja, hogy jobb legyen a közössége. „Azt kell ilyenkor megnézni, hogy a vezető távozása után rosszabb lesz a helyzet, vagy segíti ezzel a közösséget.” Ahhoz pedig, hogy marad-e a vezető, egyedül saját magának és a közösségének van köze. Gyanítja, azt senki nem vitatja, hogy a Demokratikus Koalíciónak mint politikai közösségnek a dolga az, hogy magát megszervezze.

„Őszintén szólva a választónak van lehetősége mást választani, szabad a pálya, maga ne azzal foglalkozzon, hogy én miért csinálom, csinálja maga is”

– üzente Gyurcsány Ferenc azoknak, akik szerint neki vissza kéne vonulnia.

Gyurcsány szerint a Demokratikus Koalíció kapcsolata a szövetségeseivel „kollegiális”, de érdemi tárgyalás sem a Párbeszéddel, sem az MSZP-vel nem volt. A Karácsony Gergellyel való szövetség fontos elemének tartja, hogy mindketten azt gondolják: a kormány árt az országnak. Gyurcsány arról beszélt, hogy Karácsonynak most az a dolga, hogy úgy szervezzen többséget, hogy a közgyűlésben a képviselők többsége nem azonos az ő politikai irányzatával. Ezt a megbízást fontosabbnak tartja, mint bármilyen pártos megállapodást.

A politikus azt mondta, anélkül a habitus nélkül, amit ők és a választóik képviselnek, többséget szerezni nem lehet. „Az ellenzéki politikai tömörülés vagy annak vezetője, amelyik úgy gondolja, hogy ezt a politikai irányzatot, amit mi képviselünk, ki tudja iktatni, és egyszerre tudja legyőzni Orbánt is, az meg fog bukni” – mondta. Állítja: az a Tisza Párt, aminek vezetője Orbán nézeteit osztja Európa-ügyben és jogállami kérdésekben is, az nem tudja egyesíteni az Orbánnal szemben álló ellenzéket. Gyurcsány Ferenc azt lehetetlen vállalkozásnak tartja, hogy egyetlen közös nagy ellenzéki pártot hozzanak létre.

„A sok hazugság egyike, hogy miattam van a kétharmad”

Gyurcsány Ferenc szerint a korábbi választásokon csak néhány jelöltnek kellett volna visszalépnie, és nem lett volna kétharmad. 2018-ért például felelősnek tartja az LMP akkori társelnökeit, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, de felelősnek tartja Baranyi Krisztinát is, a Jobbik pedig szerinte elhitte, hogy „bármit megtehet”.

„Itt mindig ott volt a kétharmad megszüntetésének az esélye, és egyikben sem Gyurcsány játszotta a főszerepet. A sok hazugság egyike, hogy miattam van a sok kétharmad.”

Szerinte Magyarországnak nem Gyurcsány-problémája van, hanem Orbán-problémája, és azok is a problémái, akik gyurcsányoznak. Szerinte az ellenzéki választóknak túl kell lépniük azon, hogy várják a csodát. „Vegyék komolyan, ez a maguk országa.”

A pártelnök szerint dráma előtt állnak: Orbánnal szemben annyi szavazó van, mint mellette, „ha az ellenzéki nem érti meg, hogy nincs más útja, mint a teljes körű, jóhiszemű, bizalmi együttműködés, akkor bajban vagyunk”. Orbánnak szerinte érdeke, hogy az ellenzéki oldalon legalább két tömörülés legyen. Álláspontja szerint annak az elfogadása, hogy mindegy, kit fogad el az ellenzék vezetőjének, azt jelenti, hogy a „haza már érdektelen”.

„Mindegy, hogy ki? Mindegy, hogy milyen programmal? Mindegy, hogy ki ő, és honnan jön? Mi van a hátterében?” – kérdezte Magyar Péterrel kapcsolatban. Gyurcsány megérti Magyar szavazóit, de a tömegpszichológia azt mondja: a hosszú időre magára hagyott tömeg egy idő után önpusztító reakcióra is hajlamos, és azt állítja, hogy a tömeg döntése most szerinte nem azt a célt szolgálja, amit el szeretne érni. Elismeri, hogy a szavazó jóhiszeműen cselekszik, de a következmény az önpusztítás. „Mindenki azt hiszi, hogy jól cselekszik, de a végeredmény a nemzeti közösség létezésének veszélyeztetése.” A kérdésünkre azt is hozzátette, hogy Orbán Viktor is „biztos meg van győződve arról, hogy jót akar”, de „higgyék el, hogy Gyurcsány is jót akar”.

A politikus arról is beszélt Magyar Péterrel kapcsolatban, hogy amennyiben előáll egy olyan helyzet, hogy valaki le akarja diktálni, hogy ki legyen 2026-ban a 106 képviselő, akkor nagy a baj. „Ne adja az úr, hogy egy ilyen formáció győzhessen, mert akkor csöbörből vödörbe, és még nagyobb csalódás jön.” Hozzátette: ha valaki Magyar habitusával közel kerülhet a kormányzáshoz, az drámát jelent.

„Most nincsenek miniszterelnöki ambícióim”

A saját jövőjéről, hogy meddig folytatná még aktívan, Gyurcsány Ferenc azt mondta: sokszor felmerült, hogy abbahagyja, de pokolian szereti csinálni, amit csinál, nem kell olyan kompromisszumot kötnie, amiben nem hisz.

„Én szerintem pokolian jól szolgálom a hazámat ezzel a közösséggel, pokolian jó hazafiak vagyunk”

– mondta. Szerinte ők az igazi reménységei azoknak, akik egy erős, föderális Európát szeretnének.

A politizálást „alkotmányos önértéknek” tartja egy demokráciában, épp ezért azt kell mondani mindenkinek, hogy „milyen jó, hogy csinálják”. Annak örül, hogy Magyar politizálni kezdett, de annak nem, hogy ilyen eredménye van. Azt nem tudja, hogy a DK-nak lesz-e miniszterelnök-jelöltje 2026-ban, de abban bízik, ha lesz együttműködés, akkor az erősebb szavát figyelembe véve találnak valakit.

Amennyiben 2026-ban az a szavazói akarat, hogy Magyar Péter legyen a miniszterelnök-jelölt, akkor Gyurcsány szerint a DK „hosszan le fog ülni”, és dönt. Most nincs olyan ok, ami miatt kizárhatná a Tisza alelnökének jelöltségét. „Eddig nem bizonyította alkalmasságát, ez még rá vár.”

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy ő nem azért van tizenöt éve defenzív pozícióban, mert szeretne miniszterelnök lenni: „nekem most nincsenek miniszterelnöki ambícióim”, szerinte korábban sem azért lett az, mert a „sors vagy a teremtő” így akarta. De azért hozzátette: sok, általa sem kívánt véletlen persze még bármit előállíthat. „Engedjék ezt el, hagyják ezt a görcsöt, hogy állandóan minden a DK és Gyurcsány körül van.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!