Átvette a Pesti Srácok stábját az Origót és a Magyar Nemzetet is működtető Mediaworks

2024. július 3. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Július elsejétől átvette a Pesti Srácok stábját az Origo kiadója – írja a Media1. Ezzel a Pesti Srácok munkatársai, például Huth Gergely főszerkesztő is az Origót és a Magyar Nemzetet is működtető, a KESMA-hoz tartozó Mediaworks Hungary Zrt. alkalmazottjai lesznek.

A Media1 információ szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pestisracok.hu kiadói jogai a Vaszily Miklós tulajdonában lévő Media Vivantis Zrt.-nél maradnak, de a tartalomgyártást már a KESMA-hoz tartozó Mediaworks Hungary Zrt. végzi.

Tehát jogi értelemben nem tulajdonosváltásról van szó, hanem a Media Vivantis Zrt. gyakorlatilag kiszervezte a Mediaworksnek a tartalom-előállítást.

A Media1 szerdán reggel telefonon érte el Vaszily Miklóst, aki ezt megerősítette a lapnak. Vaszily a változásokat azzal magyarázta, hogy a Media Vivantis a műsorgyártásra kíván fókuszálni, és tőlük „profilidegen” volt a Pesti Srácok működtetése.

A többek között a Mandinert, a Borsot vagy a HírFM-et kiadó Mediaworks számára az egyik fő bevételi forrást az állami szféra hirdetései jelentik, korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a  cég listaáron 2022-ben 15,8 milliárd forintos bevételhez jutott ebből a forrásból.

Ez az adat a többi szereplő pénzügyi adataival összevetve igazán mellbevágó. A print és online lappiac két másik nagy szereplője, a Central Médiacsoport (például a Nők Lapja vagy a 24.hu kiadója) és a Ringier Hungary (a Blikk tulajdonosa) 2022-es pénzügyi beszámolói alapján összesen nem könyvelhetett el annyi bevételt, mint amit a Mediaworks csak az állami hirdetésekből kapott.

Ezt a pályát felborító fölényt nézve nem véletlenül minősítették nemzetstratégiai jelentőségűnek korábban a KESMA létrehozását, hiszen így a cég elkerülhette a versenyhivatali vizsgálatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!