Az állami gyermekvédelmi intézményvezetők többsége alkalmas a munkára

2024. július 3. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddig alkalmassági vizsgálaton részt vett gyermekvédelmi intézményvezetők túlnyomó többsége alkalmasnak tekinthető a munkára – írta Rétvári Bence államtitkár válaszul Komjáthi Imre képviselő kérdésére, aki arra volt kíváncsi, hol tart és mit mutat a gyermekvédelmi intézményvezetők és intézmények átvilágítása.

Márciusban soron kívüli hatósági vizsgálat indult minden állami fenntartású gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva. Ez idő alatt az intézmények ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlott.

A Népszava azt írja, túl sok konkrétumot nem lehet még tudni a vizsgálatok eredményeiről, mi is írtunk kérdéseket a Belügyminisztériumnak, ha válaszolnak, beszámolunk róla. Rétvári Komjáthi Imrének küldött válasza alapján 273 állami fenntartású gyermekvédelmi intézmény vezetőjét vizsgálták meg. A pszichológiai alkalmassági vizsgálat első része április 15-én kezdődött és június 7-én zárult. A második szakasz május 6-tól június 14-ig tartott. A munkáltató dönt majd annak a gyermekvédelmi intézményvezetőnek a sorsáról, akinek az alkalmasságával összefüggő minősítése ezt indokolja. A végső minősítést klinikai szakpszichológusokból álló bizottság hozza meg. Az egyházi intézmények vezetőit még ezután fogják vizsgálni. Összesen 530 bentlakásos intézményt vizsgáltak, ennek hamarosan lesznek eredményei.

A kormány azután fordult rá a gyermekvédelem kérdésére, hogy kiderült: Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, aki egy gyermekotthon pedofil igazgatójának segített eltussolni az ügyét.

A történtek ráirányították a figyelmet a gyermekvédelem egész rendszerét érintő hiányosságokra. Az elég hamar világossá vált, hogy a kormány válasza a jogszabályok szigorítása lesz. Annak ellenére, hogy több civil szervezet is azt mondta: ez téves irány, mert a durvább ellenőrzés a büntetés logikáját követi ahelyett, hogy valóban támogatná a gyerekvédelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!