43,5 millió forintot vont le a DK állami támogatásából az államkincstár, a párt feljelentést tesz

2024. július 3. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden 43 és fél millió forintot vont le az államkincstár a Demokratikus Koalíció működését biztosító állami támogatásból, hogy érvényesítsék az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által tavaly kiszabott közel 90 millió forintos bírság első felét. A DK ezért hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tesz – derül ki a párt közleményéből.

Az ÁSZ tavaly december elején szabott ki közel 90 milliós bírságot a pártra a 2022-es országgyűlési választás külföldi támogatásai miatt. A DK a többi ellenzéki párthoz hasonlóan kérdésünkre tagadta, hogy jogszabályt sértett volna. Erről bővebben ebben a cikkben olvashat.

A DK nem ismerte el a büntetést, ezért a bírósághoz fordult. A párt közleményében azt írja, az általa tett jogi lépések miatt az államkincstár nem tudta április 2-án a II. negyedéves támogatásból levonni a bírság összegét, ezért „önkényesen” a DK III. negyedéves támogatását csökkentette.

„Erre viszont még a saját határozata sem jogosította fel, amely kifejezetten a II. negyedévre írja elő a csökkentést. Az Államkincstár illetékesei ezen magatartásukkal a gyanúnk szerint hivatali visszaélés bűncselekményét követték el a Fidesz akaratának kiszolgálása érdekében, ami miatt a DK feljelentést tesz” – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!