13 pedagógus beperelte a tankerületet a kifizetetlen túlmunkák miatt, már a tárgyalás előtt megkapták a pénzt

2024. július 2. – 06:38

Másolás

Vágólapra másolva

13 pedagógus indított pert a Kelet-Pesti Tankerületi Központ ellen a kifizetetlen többletmunkák miatt, a tankerület már a tárgyalás előtt kifizette a tanárok által követelt pénzt – írja a Népszava.

A tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért járó díjakért pereltek, három évre visszamenőleg. A Népszavának nyilatkozott az egyik tanár, aki azt mondta: fejenként 80-100 ezer forintos tartozásról volt szó. Szerinte a tankerület vezetése miután átvette a keresetlevelet, nagyon együttműködően reagált, így tudtak peren kívül megegyezni.

„Nem is a pénz, hanem az elv miatt vállaltuk a bírósági eljárást, mert bármekkora összegekről is beszélünk, az nem lehet, hogy ingyen dolgoztassák a tanárokat” – mondta a tanár.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta: az elmúlt években már több hasonló pert is nyertek tanárok. Általában a perköltség magasabb volt, mint a tanároknak kifizetett összeg, így a tankerületnek is célszerűbb megállapodásra törekedni.

Kérdéseinkkel megkerestük a Kelet-Pesti Tankerületet, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Jelenleg is fut hasonló per a bíróságon. A túlórákért járó bér visszamenőleges kifizetését követeli 21 székesfehérvári tanár a Székesfehérvári Tankerületi Központtól. A pedagógusok 2023 márciusban fordultak bírósághoz, majd novemberben ismét előterjesztették keresetüket a Népszava szerint. A Székesfehérvári Tankerületi Központ ellenkérelmet nyújtott be az ügyben, amelyben a lap szerint azzal érvelnek, hogy a tanárok követeléseinek egy része elévült, a többi követelésükből pedig korábban semmit nem jeleztek.

A PSZ legutóbbi sajtótájékoztatóján Hende István általános iskolai tanár arról beszélt, hogy 147 pedagógussal perelte be a szombathelyi tankerületet azért, mert a tankerület nem fizette ki a rendkívüli munkaidőben elrendelt helyettesítéseket. Másodfokon megnyerték a pert, ezért a tankerület három évre visszamenőleg kifizeti ezeket a helyettesítéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!