David Pressman: Üdvözöljük, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazott

2024. július 2. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Üdvözöljük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot Ukrajna vezetésével. Előrelépés” – írta ki az amerikai nagykövetség Facebook-oldalára David Pressman nagykövet azután, hogy kedden Orbán találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A magyar miniszterelnök először jár az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta az országot, rajta kívül az EU csaknem minden kormányfője tett már látogatást Kijevben.

A szigorúan bizalmasan szervezett találkozón a Telex előzetes információi arról szóltak, hogy a felek nem írnak alá megállapodást és közös sajtótájékoztatót sem szerveznek. Később mégis tartottak sajtótájékoztatót, biztonsági okai is lehettek az ezzel kapcsolatos titkolózásnak. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közleményében azt írta, „a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is”.

Az amerikai nagykövet többször is kritizálta már a magyar kormány Oroszországhoz fűződő viszonyát. Legutóbb akkor, mikor az LMBTQI+-emberekért állt ki. Szerinte „Putyin orosz elnök elfogadtatott egy »külföldiügynök-törvényt«, hogy bűnbakká tegye, befeketítse és partvonalra szorítsa a hazai politikai ellenfeleit, amit egy »melegpropaganda-ellenes törvény« követett. Nem tartott sokáig eljutnia addig a kijelentésig, miszerint a politikai ellenzékét külföldi ügynökök finanszírozzák LMBT civil szervezetek révén, és hogy azt állítsa, az Oroszországba küldött amerikai nagykövet pedofil. Ezután Magyarország is megalkotta saját, a civil szervezetek »külföldi támogatásáról« szóló törvényét, aztán a »melegpropaganda-ellenes« törvényét, majd az úgynevezett »Szuverenitásvédelmi Hivatalt«. Magyarország nem sok időt vesztegetett, mire ezt a félelemgépezetet alkalmazni kezdte.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!