Nagy Ervin: Magyar Péter nem egy számító politikus, aki mindig mindent kidekáz, hanem egy rocksztár

2024. július 1. – 07:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Olyan váratlan, mint egy jó színész, vagy egy jó csatár. És ez kurva szexi. Az emberek pedig rettentően hálásak, hogy 15 év apátia után végre testközelből nézhetnek egy tehetséget, ott ahol eddig olyanokról volt szó, hogy mondjuk Mesterházy Attila vagy Kövér László levágatta-e a bajuszát”

– mondta Nagy Ervin Magyar Péterről a 444.hu-nak adott interjújában, amelyben leginkább a Tisza Párt vezetőjének karakteréről és problémás eseteiről kérdezték a színészt.

Elsőként az V. kerületi szórakozóhelyen történtekről, ahonnan kidobták Magyart. Nagy Ervin nem volt jelen a klubban, de szerinte ha ott lett volna, „valószínűleg nem történik ilyen”, mert akkor belép „a konfliktuszónába és akkor biztosan nem fajulnak idáig a dolgok.” Nagy Ervin szerint Magyar Péter a botrányai ellenére is önazonos maradt, és ezek után még inkább mögé állt mindenki.

„Azért, mert nem azt érzik, hogy ő egy számító politikus, aki mindig mindent kidekáz, hanem egy rocksztár.”

De szerinte még mindig nem ismerik elég jól egymást, még most kezdenek barátkozni.

Szóba került Magyar Péter ATV-vel való konfliktusa is. A színész szerint bár sosem egyeztet a Tisza vezetőjével a saját médiamegjelenéseiről, a stúdióból kivonulós eset után pár nappal ő is a csatorna vendég lett volna, és Magyar ugyan konkrétan nem kérte, hogy ne menjen be a műsorba, Nagy Ervin végül szolidaritásból távol maradt. A színész most azon dolgozik, hogy béküljenek ki a felek, amiben szerinte jól jön majd, hogy Szöllősi Györgyivel osztálytársak voltak, majd hozzátette:

„Lehet hogy egy Hofi-channel, ahol kiengedhetjük a gőzt, ahol játszhatjuk azt, hogy ezen a csatornán demokrácia van, és lehet bármit mondani. De, amikor tényleg lehet mondani, akkor az ember nem foglalkozik a háttérrel és a tulajdonosi körrel.”

Nagy Ervin úgy látja, Magyar sajtóval szembeni ellenséges megnyilvánulásai egyfajta „immunválaszok” amiatt, hogy mindkét oldaltól el kell határolódnia, másrészt tőle sem elvárható, hogy olyan profi legyen, mint aki 20 éve politikusként tevékenykedik.

„Azt szoktam mondani, hogy bár terminátornak látszik, azért ő is egy ember. Például nekem tetszik, hogy néha azt mondja, hogy bocsánat. Hallotta már a miniszterelnököt bocsánatot kérni?”

Nagy Ervin elárulta, hogy a családi kapcsolatai révén ő kötötte össze Tarr Zoltánt Magyar Péterrel, és minden, a tüntetéseken fellépő művészt is ő kért fel Rost Andreától Bálint Andráson át Thuróczy Szabolcsig, volt viszont 20-30 ember, aki a felkérést nem vállalta.

A kérdésre, hogy mi a garancia arra, hogy Magyar Péter nem megy végig azon a hanyatláson, amin Nagy Ervin szerint Orbán Viktor a rendszerváltás óta végigment, azt mondta: a jövőbe nem lát, de ha ennek csak apró jeleit is látja, jelezni fogja Magyarnak.

Az EP-képviselőség fel sem merült esetében, de hogy kulturális miniszter lenne-e egy Tisza-kormányban, Nagy Ervin úgy válaszolt:

Van rá érkezésem.”

Nagy szerint ugyanis katasztrofális helyzetben van a magyar kultúra, miközben központosítanak és szakemberhiány jellemző.

„Úgy képzelik, hogy joystick-kal lehet irányítani a kultúrát, egy pöffeszkedő nemzeti színházas bőrfotelből. Ez nem egyszerűen káros, ez pokoli”

– mondta, majd hozzátette, éppen azért mászott bele a politika ingoványába, hogy megpróbáljon hozzájárulni a változáshoz, mivel ő ismeri a szakmát harminc éve, és tudja, hogy „ki az a néhány ember, aki oldalaktól függetlenül hiteles, elismert, megkérdőjelezhetetlen és nem csupán megszólítani képes a különböző gondolkodású alkotókat, de ki is békítheti a most még szembenállókat.” Őket szeretné maguk köré gyűjteni és ezen már el is kezdett dolgozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!