Megindokolta Rogán Antal minisztériuma, hogy miért támogatnak milliókkal egy rúdtáncos egyesületet

2024. július 1. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

„A Dollhouse Sportegyesület több mint 20 éves szakmai múlttal és háttérrel rendelkezik. Az egyesület tevékenysége elősegíti a sport népszerűsítését, számos közösségi eseményt szervez, amelyek felerősítik az egészséges életmód népszerűsítését” – válaszolta a Telex megkeresésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztálya.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy Rogán Antal minisztériuma miért támogatott tavaly és idén is 4 millió forinttal egy budai rúdtáncos sportegyesületet. Megkérdeztük, hogy milyen szempontok alapján esett a választásuk a Dollhouse Sportegyesületre, és milyen kapcsolatban áll Rogán Antal és a sportegyesület ügyvezetője, Zsumberáné Markó Ágnes.

Ez utóbbi azért is lehet érdekes, mert Zsumberáné több nyilvánosan elérhető szerződésben a Fidesz parlamenti frakciójának munkatársaként szerepelt abban az időben, amikor Rogán Antal volt a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. 2014 áprilisában Rogán imázs tanulmányt rendelt a Strategopolis Kft.-től, és szerződésben a megrendelő (Fidesz-frakció) kapcsolattartójaként Zsumberákné Markó Ágnes nevét adták meg. Pár héttel később a Fidesz-frakció nevében már maga Zsumberákné kötött szerződést Huth Gergely cégével, a Gerilla Press Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft.-vel.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a válaszában erre nem tért ki, de részletesen felsorolta, hogy az elmúlt években milyen társadalmi szervezeteket támogatott.

„A támogatott civil szervezetek mindegyike különféle társadalmi, kulturális, szociális vagy akár sport tevékenységeket végez. Célunk, hogy hozzájáruljunk a magyar társadalom sokszínűségéhez és gazdag kulturális életéhez.”

Válaszukban név szerint is megemlítették az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségét, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét, a Nagycsaládosok Országos Egyesületét, a Magyar Autóklubot, az Állatmentő Ligát, az Autisták Országos Szövetségét, az Egy Csepp Figyelem Alapítványt és a Magyar Diabetes Társaságot.

Azt nem tették hozzá, de rendszeresen osztanak pénzeket a Fidesz-közeli civil szférának is: a Tranzit Fesztivált is szervező Kommentár Alapítványnak, Rogán Antal korábbi munkahelyének, a Batthány Lajos Alapítványnak, és komoly támogatásokat kapnak évről évre azok a civil szervezetek is, amelyek Király Nórához, a Fidesz volt újbudai alpolgármesteréhez, idei polgármesterjelöltjéhez és miniszteri biztoshoz köthetőek (Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete, Mindennapok Női Szemmel Egyesület, Zöld Követ Egyesület).

„A támogatás felhasználásának elszámolásakor minden jogszabályi kötelezettségnek eleget tett a Dollhouse Sportegyesület” – írta a kabinetiroda.

Megkerestük a sportegyesület vezetőjét, Zsumberáné Markó Ágnest is, hogy megtudjuk: milyen kapcsolatban áll jelenleg korábbi felettesével, Rogán Antallal, és a kabinetiroda milyen szakmai programjaikat támogatta közpénzből.

Frissítés 20:20-kor: „Az elmúlt 30 évben számos munkáltatónál dolgoztam közalkalmazottként, közszolgálati tisztviselőként, munkavállalóként, azaz alkalmazottként (nem közszereplőként). Ezek a magánügyeim, és egyiknek sincs köze a sportegyesületi tevékenységemhez” – válaszolta cikkünk megjelenése után Markó Ágnes.

Azt írta lapunknak, hogy a Dollhouse több mint húsz éve, az ország első rúdtánc stúdiójaként nyitott meg, és a sportegyesületet azért hozták létre tavaly, hogy részt tudjanak venni a hazai és nemzetközi versenyeken. „Több száz tanítványunk és egyesületi tagunk révén, oktatásunkon és rendezvényeinken keresztül, 20 éve folyamatosan jelentős lépéseket teszünk annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a sportnak az egészséges életmódban betöltött szerepéről; teret és lehetőséget adjunk sportolásra, valamint az egészség fenntartására és javítására” – fogalmazott Markó, hozzátéve: a támogatásért a sportegyesület fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához. A pénzt rendezvények, versenyek, workshopok szervezési költségeire, sportfelszerelések és eszközök vásárlására, valamint a stúdió működési költségeire (üzemeltetés, tisztítószerek, könyvelés) fordítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!