Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszt nyújtott be a főpolgármesteri választás eredménye miatt

2024. június 30. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt a június 9-i választási eredmény miatt, derül ki az Alkotmánybíróság honlapjáról. A 17 oldalas panaszban Vitézy a Kúria döntésének Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Vitézy alkotmányjogi panaszát az Alkotmánybíróság honlapján vettük észre, a volt főpolgármester-jelölt nem posztolt róla a Facebookján, ahogy hasonló súlyú lépések esetében szokott, és közleményt sem adott ki. Erre vonatkozó kérdésünkre Vitézy Dávid vasárnap délelőtt azt válaszolta, hogy szerdai Facebook-posztjában már jelezte, hogy fenntartja az alkotmányjogi panasz lehetőségét.

„Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz befogadásáról választási ügyben az Alkotmánybírósághoz érkezéstől számított három munkanapon belül dönt. Ez a határidő még nem telt le, a panasz befogadásáról nem döntöttek, ezért az ügy egyelőre nincs érdemben az AB előtt – ezért sem kommunikáltam azon túl, amit korábban már megtettem” – írta a Telexnek Vitézy Dávid. A korábbi főpolgármester-jelölt azt írta, azért nyújtotta be az alkotmányjogi panaszt, mert minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközt kihasznál, ennek utolsó eszköze a panasz.

Karácsony Gergely a június 9-i önkormányzati választáson néhány száz szavazattal verte meg kihívóját, Vitézy Dávidot, aki az LMP jelöltje volt, de Szentkirályi Alexandra visszalépése után a Fidesz is támogatta. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után a kettejük közötti különbség 41 szavazatra csökkent.

Karácsony június 17-én adta be a Kúriának azt a kérelmét, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését kérte. A Kúria június 26-án szerdán utasította el a kérelmét, amire Karácsony a Facebookon azt írta: „a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.”

A Kúria szerdán hagyta helyben a Nemzeti Választási Bizottság döntését, vagyis nem lesz megismételt főpolgármester-választás Budapesten. A Kúria határozatában Vitézy Dávid IV. és VII. kerületi választás megismétlését kérő fellebbezését is elutasította. Vitézy Dávid június 12-én jelentette be, hogy megfellebbezik a választási eredményt, ennek két alapja volt:

  • szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására, így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki a nevét.
  • A másik, hogy sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné.

A vékony kihúzás az alkotmányjogi panaszban is szerepel. Vitézy szerint ez nem a szavazatszámlálók hibája, hanem inkább az NVI kézikönyvéé, amely szerinte nem fejtette ki egyértelműen, hogy mi van akkor, ha az egyik jelölt a lapon visszalépett. A vékony kihúzásról ebben a cikkben írtunk részletesen, Vitézy Dávid pedig ebben a posztjában írt róla, a Telexnek azt írta, érveit továbbra is fenntartja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!