Egy évvel több idejük van, de Pikóéknak kell megoldani az NKE-bővítéssel kiszorulók lakhatását

2024. június 29. – 23:08

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel később kell kiköltözniük azoknak a józsefvárosiaknak, akik azokban a házakban laknak, amelyeket a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítése miatt kisajátít a VIII. kerületben – ez derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből, amelyet a Hvg.hu szúrt ki. Abban viszont nem ad engedményt a kormány, hogy továbbra is a kerületi önkormányzatra bízza, biztosítson cserelakást azoknak, akiket a kormány kitesz.

A rendelet szerint az önkormányzatnak 2026 január 31-ig kell cserelakásokat felajánlania, ami egy évvel későbbi határidő az eredeti, áprilisban megjelent rendelethez képest.

Pikó András, június 9-én újraválasztott polgármester viszont korábban jelezte, hogy az önkormányzatnak nincs elég ingatlanja ahhoz, hogy el tudja helyezni a kormány kedvenc egyeteme miatt lakásukat elvesztő családokat. Éppen ezért több családot a lépés miatt a hajléktalanság fenyeget. A kisajátított területre egyébként a Józsefváros egy 9 milliárd forintos, komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs programot tervezett, de ezt is teljesen ellehetleníti az NKE-nak kedvező kormányzati húzás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!